Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene, a declarat, marți că, prin fonduri europene sunt disponibile 300 de milioane de euro pentru învățământ profesional care include și componenta de învățământ dual.

Ministrul Fondurilor Europen a precizat, în cadrul conferinței „Criza forței de muncă - Corelarea sistemului de învățământ universitar cu piața muncii”, că, în prezent, se discută trecerea învățământului dual din zona preuniversitară în cea universitară.

„În momentul de față lucrăm cu Ministerul Educației Națională să lansăm un apel de 90 de milioane de euro pentru învățământ dual”, a mai spus Rovana Plumb, apel prin care, pe lângă burse, va fi asigurată „tot ceea ce înseamnă dotarea materială, mentorat și tot ceea ce înseamnă un astfel de învățământ”. Fișa acestui apel este aproape finalizată pentru preuniversitar, dar ținând cont că se dorește orientarea spre universitar a învățământului dual ar putea fi întârziat.

Decontarea sumelor investite se va face la nivelul pe care compania îl suportă. „Decontăm ce cheltuială se face pe acest tip de investiție, învățământul dual”, a punctat Plumb.

Ministrul Fondurilor Europene a amintit că aproape 83.000 de tineri primesc bursa profesională, care este în valoare de 200 de lei și care li se acordă elevilor din clasa a IX-a și a 11-a din învățământul profesional, inclusiv dual, astfel că bugetul acestuia este de 83 de milioane de euro.

În plus, un buget de 35 de milioane de euro este destinat pentru programul de stagii de practică, prin care 17.000 de elevi și 20.000 de studenți primesc burse, „pentru că trebuie să avem o învățare continuă la locul de muncă”, a descris Plumb. Acest program include mai multe niveluri de calificare, de la 2 până la 7, respectiv inclusiv studenți și internship-uri.

În plus, pentru învățământul universitar există un apel de 155 de milioane de euro, pentru studenți și cercetători. „Am orientat mediul universitar spre piața muncii pentru a putea forma studenții – doctoranții pentru piața de muncă”, a descris Plumb. Prin acest apel se acordă o bursă de student – antreprenor de 300 de lei, lunar, timp de trei semestre de studii de licență acelor care urmează și cursuri de antreprenoriat. În plus, prin acest apel, universitățile pot face parteneriate, prin care pot primi 1,7 milioane de lei pentru un proiect realizat astfel.

De asemenea, acest apel include o a doua bursă de sprijin pentru doctoranzi și cercetători, precum și pentru susținerea inițiativelor antreprenoriale conexate cu acestea. Anul acesta va fi completată Strategia de competitivitate cu domeniul construcțiilor, astfel că finanțările publice se vor putea îndrepta spre această industrie. Aceste burse sunt de două tipuri, una este de 400 de euro/ lună, timp de 12 luni, pentru ultimii doi ani de cercetărorii - doctoranzi, iar a doua bursă este de 600 de euro, 12 luni, consecutiv, pentru cercetători.