Comisia Europeană a virat către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a doua tranșă, în valoare de 3,9 milioane de euro, pentru combaterea pestei porcine africane, informează ANSVSA.

Suma face parte din grant-ul în valoare de 34.278.750 de euro, reprezentând contribuția financiară a Uniunii la acțiunile angajate de țara noastră pentru combaterea bolii și a fost virată în data 28 decembrie

Această plată a fost efectuată în condițiile în care Decizia „SANTE/EM/AH/2018/ASF/RO”, de acordare a subvenției permite plata unui avans de până la 50% și a plăților ulterioare.

Potrivit corespondenței oficiale, Comisia Europenă va efectua următoare tranșă din avans atunci când situația bugetară o va permite.

Conform celor mai recente date, pesta porcină africană evoluează în 301 localități din 19 județe, cu un număr de 1.145 de focare (dintre care 19 în exploatații comerciale) și 558 de cazuri la mistreți.

În total au fost eliminați 364.212 de porci afectați de boală. Până vineri, 28 decembrie, au fost stinse 12 focare în județul Satu Mare și un focar în județul Dâmbovița. De asemenea, unitatea de procesare a cărnii aparținând societății S.C. Carniprod SRL și-a reluat activitatea, în data de 14 august 2018.