Un bărbat în vârstă de 70 de ani din județul Mureș a murit, luni, din cauza gripei, fiind cel de-a cincilea deces din cauza acestui virus în acest sezon, anunță miercuri Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). Bărbatul suferea și de alte boli și nu era vaccinat antigripal.

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică victima a fost confirmată cu virusul gripal tip A. Bărbatul suferea şi de alte boli şi nu era vaccinat antigripal.

Celelate patru victime sunt din Arad, Târgu Mureş şi Galaţi.

De la începutul sezonului, au fost confirmate 67 cazuri de gripă, respectiv 11 cazuri gripă cu virus AH1, 19 cazuri gripă cu virus AH3, 36 cazuri gripă cu virus A nesubtipat și un caz gripă cu virus B.

Până pe 30 decembrie 2018, fuseseră vaccinate antigripal 1.187.159 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.

La nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii), înregistrate săptămâna trecută, a fost de 39.978, cu 15.4% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (47.265) și cu 32% mai mic comparativ cu cel din săptămâna anterioară (58.836)- situație datorată în principal subraportarilor din săptămâna anterioară ca urmare a sărbătorilor legale, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a spus, marţi, că se aşteaptă să existe o circulaţie "mai intensă" a virusului, însă nu se poate vorbi despre o epidemie, în prezent.