Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, la Summit-ul PPE de la Sibiu, că amenințarea statului de drept reprezintă un efect negativ pentru fiecare cetățean european și că există în continuare forțe politice ai căror lideri vor să se situeze deasupra legii, informează Mediafax.

"Am asistat și în România, dar și în alte țări membre ale UE la un asalt asupra statului de drept. Există în continuare forțe politice ai căror lideri vor să se situeze deasupra legii, cărora nu le convine că instituții investighează și aduc la lumină fapte de corupție și furturi din banio publici. Apărarea statului de drept a devenit o sintagmă care se aude tot mai des în Europa. E misiunea noastră să explilcăm că nu e o chestiune de retorică politică. Dacă statul de drept e amenințat atunci fiecare cetățean are mai devreme sau mai târziu de suferit. România e o țară profund european, iar pentru asta contează și votul pe care îl veți da la referendum", a afirmat Klaus Iohannis.

Președintele a mai spus că evenimentele de la Sibiu au o importanță deosebită pentru România.

"9 mai, o zi importantă pentru România, pentru Europa.(...) Vom discuta despre ce înseamnă UE pentru fiecare dintre noi, despre valorile comune și ce trebuie să facem pentru a duce acest proiect înainte pentru bunăstarea cetățenilor noștri. Am ales 9 mai, Ziua Europei pentru aceste două reuniuni, summitul PPE și summitul de la Sibiu. Ca să putem decide pentru viitor trebuie să privim în urmă la construcția temeliei UE. Aceste evenimente importante se desfășoară în Sibiu, un loc o semnificație deosebită, orașul care a fost capitala culturală a Europei. Sibiu e un oraș profund european", a declarat Klaus Iohannis, la Summitul PPE.

"Momentul este istoric și pentru că după 30 de ani de la căderea comunismului am adus Europa acasă, aici în România. Șefii de stat, de guvern care se întrunesc în cadrul Summitului PPE vor avea o contribuție majoră la reuniunea informală care va avea loc în a doua parte a zilei. Liderii PPE au jucat un rol determinant în construcția UE. Au înțeles că țările din centrul și estul europei eliberate de comunism este în UE. Liderii de azi ai UE, Tusk, Tajani, Juncker, alături de toți provenind din PPE, precum Joseph Daul, Manfred Weber au avut de gestionat provocările majore cu care s-a confruntat UE în ultima perioadă. Ca președinte al Românie, membru al PPE am contribuit la acest efort colectiv care cred eu a dat roade și care trebuie fructificat aici, dar și în anii care vin", a mai spus Iohannis.