Camera Deputaților a adoptat, decizional, proiectul de lege care prevede majorarea indemnizațiilor și a sporurilor pentru invalizii, veteranii și văduvele de război, indemnizațiile fiind în medie de 5 ori mai mari. Proiectul a fost votat în unanimitate, cu 266 de voturi "pentru", informează Mediafax.
Actul normativ are în vedere modificarea art.1 din Legea nr.49/1991, în sensul majorării valorii indemnizaţiilor invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război, după cum urmează: a) pentru invalizii de război: 1500 lei lunar, pentru marii mutilaţi şi cei încadraţi în gradul I de invaliditate, 1000 lei lunar, pentru cei încadraţi în gradul II de invaliditate, 900 lei lunar, pentru cei încadraţi în gradul III de invaliditate, b) pentru veteranii de război: 600 lei lunar, c) pentru văduvele de război, dacă nu s-au recăsătorit: 600 lei lunar.
"În prezent mai sunt 7000 de veterani de război și peste 50 000 de văduve de veterani de război și chiar dacă OUG este în vigoare este foarte important votul Parlamentului pentru ca această formă reparatorie de recunoștință să poată continua", a declarat secretarul Camerei Deputaților Olguța Vasilescu, înaintea votului din Cameră.
Totodată, deputatul PNL Daniel Andrei Ghorghe a motivat votul în favoarea proiectului de lege, spunând că această majorare este "mică dar importantă" pentru că arată recunoștința față de veteranii de război.
"Grupul parlamentar al Partidului Național Liberal a votat adoptarea acestei legi. Aceste măriri în ceea ce privește indemnizațiile pentru veteranii de război, urmașii acestora, invalizii de război reprezintă o minimă reparație pe care statul român o face foarte târziu pentru tot mai puținii supraviețuitori a ceea ce a însemant Cel de Al Doiela Război Mondial. Acești oameni au avut până acum niște indemnizații ridicole, niște indemnizații de un nivel mizerabil.(...) Noroc cu Centenarul Marii Uniri care a adus această modificare legislativă, una mică dar benefică și importantă pentru ceea ce înseamnă recunoștința față de niște eroi autentici ai neamului românesc", a declarat Andrei Gheorghe.
Proiectul de lege a fost adoptat de Senat pe data de 17 octombrie 2018 și urmează să fie trimis președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.
Comentarii