Pentru prima dată, pe 28 noiembrie 2019, în întreaga lume se sărbătorește Ziua Internațională a Profesorului de Limba franceză.

            De ce Limba franceză?

            Limba franceză este o limbă foarte importantă în spațiul internațional, este vorbită pe tot globul pământesc, fiind una dintre cele două limbi oficiale ale O.N.U., U.E., U.N.E.S.C.O, Crucea Roșie, etc.

            Cunoașterea limbii franceze oferă multiple oportunități, în condițiile în care multilingvismul constituie unul dintre parametrii definitorii ai societății contemporane.

Consider că ziua de 28 noiembrie este și un moment de bilanț pentru profesorul de limba franceză.

Școala Gimnazială Vatra Moldoviței se numără printre școlile în care franceza se studiază ca primă limbă modernă (elevii încep studiul ei în clasa pregătitoare). Elevii au obținut rezultate notabile de-a lungul anilor la concursurile școlare și extrașcolare.

Astfel, ne mândrim cu rezultatele obținute la etapele olimpiadei de limba franceză, printre acestea numărându-se: participarea și obținerea unei Mențiuni la Etapa Națională a Olimpiadei de Limba franceză (aprilie 2014), 1 Premiu I, 4 Premiul al II-lea, 1 Premiul al III-lea, 6 Mențiuni la etapa județeană a Olimpiadei de Limba franceză.

5 elevi ai Școlii Gimnaziale Vatra Moldoviței au terminat sau sunt în curs de finalizare a cursurilor secției bilingve/ Franceză de la Colegiul ,,Petru Rareș” Suceava. În acest sens vreau să o menționez pe eleva Cojocariu Andreea, elevă în clasa a XI-a, la același liceu.

La admiterea în liceu, sesiunea 2016, primii doi elevi cu mediile cele mai mari, admiși la profilul Umanist, Bilingv / Limba franceză a Colegiului Național Petru Rareș Suceava au fost elevii școlii noastre – Constandache Robert-Sebastian și Moroșan Ioana-Alexandra.

Elevii școlii noastre au participat, în ani diferiți, la probe de baraj ale Concursului Internațional Cangurul Lingvist, secțiunea Franceză/Spaniolă, au obținut premii la Concursul Național Orthofrançais, la Concursul Internațional de matematică în limba franceză Mathématiques sans frontières Junior,  Premiul I la Concursul județean ,,Nous parlons français”, Ediția a II-a, martie 2019, secțiunea ,,Afișe”, mențiuni la concursul ,,Fancy Fiesta à la française’’, concurs de interpretare de cântece în mai multe limbi, concurs organizat de Universitatea ,,Ștefan cel Mare” Suceava, Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării.

Festivalul Județean ,,Soyons francophones!’’, festival inițiat de Inspectoratul Școlar Județean Suceava și care se desfășoară în fiecare an la Gura Humorului, ajuns deja la cea de a șasea ediție, a prilejuit de fiecare dată participarea elevilor noștri în număr foarte mare, cu spectacole artistice diverse.

Elevii școlii noastre au susținut programe artistice sau au participat, ca spectatori,  la activitățile din cadrul Biroului Francez Suceava, activități intitulate ,,După-amiezi francofone”.

Toate aceste rezultate, dar și altele cu care ne mândrim, au ca numitor comun pasiunea pentru limba franceză.

Profesor Monica-Georgeta Colban, Școala Gimnazială Vatra Moldoviței