Medicul șef al Compartimentului Geriatrie din Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, dr. Nicoleta Boldeanu, însoțită de 10 dintre pacienții săi au protestat, joi dimineață, în holul principal al instituției medicale, față de ceea ce au numit „dictatura lui Rîmbu”, respectiv politica de personal instituită de managerul Vasile Rîmbu și echipa sa de conducere. Protestului lor i s-a alăturat și medicul șef al secției Chirurgie plastică, dr. Anatol Burlacioc.

Dr. Boldeanu l-a acuzat pe manager că se comportă „ca un dictator” față de personal, îndeosebi cu medicii din generația mai în vârstă, că îi jignește, că impune medicilor șefi să aibă eficiență economică”, că noile construcții, inclusiv ambulatoriul de specialitate, nu au justificare, stresează bolnavii, că obligă angajații spitalului să plătească abonament pentru parcare etc. „Ne amenință încontinuu că nu facem bani, dar medicina este o profesie liberală, nu economică”, „plătesc un milion pe lună la barieră”, „mă jignește”, „toată generația mea a fost aruncată afară din spital”, „mi s-a reproșat că de ce internez, deși este unica secție de Geriatrie din județ și bolnavii nu au unde să meargă în altă parte”, „ne stresează, ne ia personalul deja pregătit și îl mută în alte secții”, „de 20 de ani construiește permanent și ne stresează bolnavii”, „practică nepotismul la maximum, tot Ipoteștiul e angajat la spital”, „încontinuu sunt controale, tot au impresia că furăm ceva”, „suntem umiliți”, „mi-a spus <javră ordinară pentru că am parcat mașina în locul lui>”, „ne consideră sclavi”, „dacă întârzii 10 minute, ești chemat, ți se cer explicații, ești umilit”, „suntem permanent hingheriți de Rîmbu și de Macovei, suntem sclavii lui” au fost reproșurile aduse de dr. Boldeanu, managerului Vasile Rîmbu și echipei sale.

Doctorul Burlacioc și-a susținut colega și a adăugat că managerul refuză să acorde unor medici din spital sporuri pe care alte spitale din țară le dau, că a fost bruscat de unul dintre agenții de pază, de față cu managerul Rîmbu și că acesta n-a intervenit, că în noul ambulatoriu medicii nu au materialele necesare pentru a lucra, că li se cere să completeze foarte multe documente pentru justificarea activității în spital și că „sifonează bani, împreună cu Flutur”. „Au băgat 70 de milioane de euro până acum în spital. Cu banii ăștia construiau un spital nou nouț. Îi place să sifoneze bani, milionul de euro băgat în ambulatoriul vechi este la gunoi”, a declarat medicul, referindu-se la echipamentele de sterilizare din vechiul ambulatoriu, care nu au fost folosite niciodată.La rândul lor, pacienții de la Geriatrie, oameni în vârstă, dintre care unii au venit sprijinindu-se în baston, au lăudat-o pe doctorița Boldeanu și au cerut „să fie lăsată în pace, că are grijă de noi”. De asemenea, ei au solicitat schimbarea managerului, a directorului medical și a directorului de îngrijiri, cu „cu oameni buni la suflet”, care „să fie buni cu bătrânii”.

De cealaltă parte, directorul medical, dr. Mircea Macovei, a declarat că monitorizarea permanentă a managementului fiecărei secții „pentru optimizarea activității” nemulțumește o parte a personalului, mai ales că „nu toți medicii sunt foarte buni manageri”, însă „acesta este standardul spitalului” și politica de personal va continua pe această direcție. „În centrul politicii noastre este pacientul și el trebuie să plece din spital mulțumit. Libertatea de a alege locul de muncă este un drept fundamental; aici avem standarde înalte și nu intenționăm să renunțăm la ele”, a afirmat dr. Macovei.

El a declarat că reproșurile pe care le are conducerea spitalului la adresa celor doi medici „rămân în curtea internă”, cel puțin deocamdată. Dr. Macovei a spus doar că Geriatria este un compartiment exclusiv pentru bolnavii cronici, pentru tratarea afecțiunilor care apar după 60-80 de ani, cu 8 paturi și un singur medic angajat cu jumătate de normă, de 3,5 ore/zi. „Nu există continuitate în privința serviciilor medicale, sunt fluctuații. Ne interesează să existe activitate medicală continuă”, a afirmat directorul medical. Acesta a mai spus că afecțiunile pacienților internați la Geriatrie pot fi tratate fără probleme în alte secții, precum Reumatologie, Cardiologie și Medicină internă.

În ceea ce privește aprovizionarea cu medicamente și materiale sanitare, dr. Mircea Macovei a precizat că nu există sincope sau deficiențe.

Menționăm că dr. Nicoleta Boldeanu este medic primar, are 40 de ani experiență și 25 de ani vechime în Spitalul de Urgență Suceava.