În perioada 18-27 iunie 2021, pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava vor fi prezenți 30 de meșteri populari din județul Suceava, reprezentând meșteșuguri populare specifice zonei (prelucrarea lemnului, olăritul, industria casnică textilă, prelucrarea pieilor, împletiturile de nuiele, icoanele populare, încondeierea ouălor, alimentația tradițională).

Astfel se valorifică și se promovează tradițiile culturale – meșteșugărești din județ.

Prezența lor în mijlocul orașului, într-o zonă frecventată de trecători, este una interactivă, cu ateliere demonstrative pe meșteșuguri, ateliere de coronițe din flori de sânziene, marcând și ziua de 24 iunie – Ziua Internațională a Iei. În plus, în fiecare zi vor fi susținute și programe cultural-artistice, cu artiști consacrați, inclusiv cei ai Ansamblului “Ciprian Porumbescu”.

În toată această perioadă vor fi prezenți și producătorii din Asociația “Produs în Bucovina”.

Pe toată durata acestei piețe țărănești, 18-27 iunie 2021, meşterii și producătorii îşi expun spre vânzare produsele lor, realizate cu muncă și dragoste, pentru a încânta atât sucevenii trecători, turiștii, dar și pelerinii veniți în această perioadă în oraș.

Pe toată durata sunt asigurate măsuri de protecție conform normelor impuse de autorități, inclusiv meșterii participanți fiind vaccinați și testați la zi.

În calendarul popular, ziua de 24 iunie este cunoscută sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica.Sub numele Sânziene stau trei elemente strâns legate între ele. Primul se referă la zânele, de obicei bune, extrem de harnice în această noapte, de 23 spre 24 iunie, adică noaptea Sânzienelor. Al doilea element este reprezentat de florile galbene, care înfloresc în preajma zilei de 24 iunie, plante cu importante atribute divinatorii şi apotropaice, aceste flori fiind substitute vegetale ale zânelor cu acelaşi nume. Ultimul element vizează chiar ziua de Sânziene, mare sărbătoare religioasă, când se serbează şi Hramul Sucevei, nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Obiceiurile practicate în această zi sunt dedicate dragostei, soarelui şi muncilor agricole, specifice verii. În multe zone din ţară, se aprind noaptea focuri pe dealuri, oamenii umblă cu făcliile aprinse, înconjurând casa, ogoarele și grajdurile.