Aproape 110.000 de preşcolari şi elevi suceveni revin astăzi în bănci, după ce au avut parte de o vacanţă de aproape trei luni de zile.

Pregătite sau mai puţin pregătite, 739 de şcoli din judeţ îşi deschid astăzi porţile în cadrul festivităţilor clasice, consacrate debutului de an şcolar. 

171 dintre şcoli funcţionează în mediul urban, 568 în mediul rural, în total 213 dintre acestea având personalitate juridică.

Din toamna acestui an, patru unităţi de învăţământ nu se vor mai regăsi în reţeaua şcolară a judeţului din cauza numărului scăzut de elevi din comunităţile respective. Este vorba despre Şcoala Gimnazială Botuş – Fundu Moldovei şi grădiniţele Nr. 3 Preuteşti, Petia – Buneşti, Botuş – Fundu Moldovei.

Anul şcolar 2019-2020 are o structură uşor modificată şi aduce noutăţi şi în privinţa vacanţelor şi duratei semestrelor.

Cursurile sunt dispuse pe durata a 35 de săptămâni, fiind structurate astfel:  semestrul I (9 septembrie - 20 decembrie 2019) şi semestrul al II-lea (13 ianuarie - 12 iunie 2020).

Prima vacanţă programată este cea de iarnă (21 decembrie 2019 - 12 ianuarie 2020), urmată de vacanţa de primăvară (4 aprilie - 21 aprilie 2020) şi cea de vară (din 13 iunie).

Suplimentar, elevii din clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar au vacanţă în săptămâna 26 octombrie - 3 noiembrie 2019.

Practic, dispare vacanţa intersemestrială de o săptămână, care era dată, în anii trecuţi, la începutul lunii februarie, pentru că semestrul I se încheie acum odată cu vacanţa de iarnă.

Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar se încheie în data de 29 mai 2020, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 5 iunie 2020.

Programul naţional „Şcoala altfel” are o durată de 5 zile consecutive lucrătoare în timpul anului şcolar şi poate fi derulat în perioada 7 octombrie 2019 - 29 mai 2020, pe baza unei planificări ce rămâne la decizia şcolilor.

 

Priorităţi trasate directorilor de şcoli

În cadrul unei întâlniri cu directorii de şcoli, din data de 3 septembrie, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava a trasat o serie de priorităţi pentru directorii de şcoli pentru acest an şcolar.

Astfel, managerilor şcolari li s-a solicitat să aibă în atenţie siguranţa elevilor (în spaţiul şcolar, în deplasarea cu microbuzele şcolare, în zonele unde se efectuează lucrări de reabilitare etc.), sănătatea elevilor (măsuri de igienă, colaborări cu cabinete medicale).

De asemenea, directorii trebuie să asigure acces egal şi nediscriminatoriu la educaţie, să cuprindă toţi copiii de vârstă şcolară în învăţământul obligatoriu şi să colaboreze cu asistenţii sociali din primării pentru rezolvarea situaţiilor speciale.