Medicul-şef al Compartimentului Geriatrie din Spitalul de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, dr. Nicoleta Boldeanu, însoţită de 10 dintre pacienţii săi au protestat, joi dimineaţă, în holul principal al instituţiei medicale, faţă de ceea ce au numit „dictatura lui Rîmbu”, respectiv politica de personal instituită de managerul Vasile Rîmbu şi echipa sa de conducere. Protestului lor i s-a alăturat şi medicul-şef al secţiei Chirurgie plastică, dr. Anatol Burlacioc.

Dr. Boldeanu l-a acuzat pe manager că se comportă „ca un dictator” faţă de personal, îndeosebi cu medicii din generaţia mai în vârstă, că îi jigneşte, că le impune medicilor-şefi să aibă eficienţă economică şi a transformat spitalul „într-o afacere de familie”, că noile construcţii, inclusiv ambulatoriul de specialitate, nu au justificare, stresează bolnavii, că obligă angajaţii spitalului să plătească abonament pentru parcare etc. „Ne ameninţă încontinuu că nu facem bani, dar medicina este o profesie liberală, nu economică”, „plătesc un milion pe lună la barieră”, „mă jigneşte”, „toată generaţia mea a fost aruncată afară din spital”, „mi s-a reproşat că de ce internez, deşi este unica secţie de Geriatrie din judeţ şi bolnavii nu au unde să meargă în altă parte”, „ne stresează, ne ia personalul deja pregătit şi îl mută în alte secţii”, „de 20 de ani construieşte permanent şi ne stresează bolnavii”, „practică nepotismul la maximum, tot Ipoteştiul e angajat la spital”, „încontinuu sunt controale, tot au impresia că furăm ceva”, „suntem umiliţi”, „mi-a spus <javră ordinară pentru că am parcat maşina în locul lui>”, „ne consideră sclavi”, „dacă întârzii 10 minute, eşti chemat, ţi se cer explicaţii, eşti umilit”, „suntem permanent hingheriţi de Rîmbu şi de Macovei, suntem sclavii lui” au fost reproşurile aduse de dr. Boldeanu, managerului Vasile Rîmbu şi echipei sale.

Doctorul Burlacioc şi-a susţinut colega şi a adăugat că managerul refuză să acorde unor medici din spital sporuri pe care alte spitale din ţară le dau, că a fost bruscat de unul dintre agenţii de pază, de faţă cu managerul Rîmbu şi că acesta n-a intervenit, că în noul ambulatoriu medicii nu au materialele necesare pentru a lucra, că li se cere să completeze foarte multe documente pentru justificarea activităţii în spital şi că „sifonează bani, împreună cu Flutur”. „Au băgat 70 de milioane de euro până acum în spital. Cu banii ăştia construiau un spital nou nouţ. Îi place să sifoneze bani, milionul de euro băgat în ambulatoriul vechi este la gunoi”, a declarat medicul, referindu-se la echipamentele de sterilizare din vechiul ambulatoriu, care nu au fost folosite niciodată.

 

Directorul medical: „În centrul politicii noastre este pacientul şi el trebuie să plece din spital mulţumit”

La rândul lor, pacienţii de la Geriatrie, oameni în vârstă, dintre care unii au venit sprijinindu-se în baston, au lăudat-o pe doctoriţa Boldeanu şi au cerut „să fie lăsată în pace, că are grijă de noi”. De asemenea, ei au solicitat schimbarea managerului, a directorului medical şi a directorului de îngrijiri, „cu oameni buni la suflet”, care „să fie buni cu bătrânii”.

De cealaltă parte, directorul medical, dr. Mircea Macovei, a declarat că monitorizarea permanentă a managementului fiecărei secţii „pentru optimizarea activităţii” nemulţumeşte o parte a personalului, mai ales că „nu toţi medicii sunt foarte buni manageri”, însă „acesta este standardul spitalului” şi politica de personal va continua pe această direcţie. „În centrul politicii noastre este pacientul şi el trebuie să plece din spital mulţumit. Libertatea de a alege locul de muncă este un drept fundamental; aici avem standarde înalte şi nu intenţionăm să renunţăm la ele”, a afirmat dr. Macovei.

El a declarat că reproşurile pe care le are conducerea spitalului la adresa celor doi medici „rămân în curtea internă”, cel puţin deocamdată. Dr. Macovei a spus doar că Geriatria este un compartiment exclusiv pentru bolnavii cronici, pentru tratarea afecţiunilor care apar după 60-80 de ani, cu 8 paturi şi un singur medic angajat cu jumătate de normă, de 3,5 ore/zi. „Nu există continuitate în privinţa serviciilor medicale, sunt fluctuaţii. Ne interesează să existe activitate medicală continuă”, a afirmat directorul medical. Acesta a mai spus că afecţiunile pacienţilor internaţi la Geriatrie pot fi tratate fără probleme în alte secţii, precum Reumatologie, Cardiologie şi Medicină internă.

În ceea ce priveşte aprovizionarea cu medicamente şi materiale sanitare, dr. Mircea Macovei a precizat că nu există sincope sau deficienţe.

Întrebat dacă a primit reclamaţii de la angajaţii spitalului, preşedintele sindicatului SANITAS Suceava, Romică Balan, a declarat că până acum nu s-a înregistrat nici o plângere şi că aspectele legate de respectarea programului şi a disciplinei muncii, purtarea echipamentului obligatoriu şi completarea documentelor nu fac obiectul activităţii sindicale.

Menţionăm că dr. Nicoleta Boldeanu este medic primar, are 40 de ani experienţă şi 25 de ani vechime în Spitalul de Urgenţă Suceava.