Imagini surprinse foarte recent pe râul Suceava, în zona podului nou din aval de Iulius Mall, surprind colonii formate din foarte mulți cormorani care se hrănesc cu pește. Pescari cu state vechi de pe râul Suceava spun că nu au văzutniciodată atât de multe păsări din această specie, una recunoscută pentru că se hrănește cu foarte mult pește, dar și că distruge mai mult decât consumă.

Problema nu este doar pe râul Suceava, ci și în foarte multe zone din țară. Creșterea efectivelor de cormorani este evidentă de ani de zile în România.

Pescarii sunt revoltați că lor le este interzis să pescuiască în zona podurilor și sunt adesea luați la întrebări de jandarmi sau de alte organe de control, însă cu privire la decimarea populației de pești de către aceste păsări acvatice nu se ia nici o măsură.

Contactat de Monitorul de Suceava, Cosmin Humelnicu, directorul Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Botoșani, care are în concesiune multe din cursurile de apă din județ, inclusiv râul Suceava, a confirmat problema: ”Cormoranul mănâncă mult pește și totodată distruge foarte mult pește. La vremea asta trebuia să fie plecat în mod normal, migrează spre sud, spre Bulgaria și Grecia. În acest an nu a fost frig, apa nu a înghețat și nu au plecat. Având în vedere zilele care urmează probabil vor pleca spre zonele mai calde, însă în luna mai se întorc”.

Problema înmulțirii necontrolate a acestor păsări a fost discutată în Parlamentul României, dar și în Parlamentul European. Fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, a cerut o derogare privind specia protejată, arătând că fermierii sunt nevoiți să renunțe la acvacultură din cauza pierderilor provocate de cormorani. A existat un proiect de lege aprobat, pentru reducerea efectivelor prin împușcare, care s-a oprit la promulgare la președintele României.

Revenind la președintele AJVPS Botoșani, acestea ne-a declarat că sunt promisiuni de schimbare a legii, pentru ca aceste păsări să fie trecute la speciile care se pot vâna, pentru ca asociația să poată acționa. Acum, specia este protejată de lege, atât în ceea ce privește cormoranul mic, cât și cormoranul mare. 

Cormoranii sunt păsări diurne, care consumă o cantitate mare de peşte pe care-l vânează prin urmărirea rapidă sub apă.

Estimările arată că un cormoran mic consumă în jur de 375 de grame de pește pe zi, în timp ce unul mare consumă în jur de 800 de grame, maximum 3 kilograme pe zi, în perioada de reproducere.  

O altă estimare este că populația de cormorani din România ar consuma, zilnic, în jur 80 de tone de peşte.