La solicitarea localnicilor din satul Bursuceni al comunei Verești, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații a Criminalității Economice din IPJ Suceava, împreună cu reprezentanți ai Gărzii Naționale de Mediu Suceava și ai Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava, au descins în cursul zilei de luni pe malul râului Siret, la locul cunoscut drept ”Puntea Bursuceni”, la 300 de metri de albia minoră a râului, unde au identificat mai multe utilaje care exploatau balast din râu și urme recente de exploatare. Întreaga acțiune a fost organizată după ce locuitorii satului s-au plâns că de circa trei ani de zile o firmă din județul Botoșani exploatează balastul din albia și de pe malurile râului Siret, mai nou începând să sape în zona ogoarelor și pășunilor de pe malul apei ale localnicilor.  Oamenii se plâng în același timp că stabilitatea punții de peste râul Siret este pusă sub semnul întrebării de acțiunea de extragere a agregatelor de piatră din albie și de lângă aceasta.

Ajunși pe malul apei, polițiștii și celelalte organe de control, împreună cu localnicii, au vrut să identifice utilajele și personalul care lucra pe acestea, însă cei mai mulți dintre ei au dat bir cu fugiții, unii abandonând utilajele în zona de exploatare. Întrebați la ce societate sunt angajați, cei prinși asupra faptului au refuzat un răspuns, echipele de control identificând două excavatoare și două autocamioane rămase la fața locului. Pe lângă aceste utilaje autoritățile au descoperit urme de săpături și exploatare în terasa râului Siret, iar primele verificări făcute de reprezentanții SGA Suceava au indicat faptul că nu există nici o autorizație de exploatare pentru zona respectivă a râului. Ei au constatat în același timp că volumul excavat în zonă este semnificativ, urmând a face un calcul care să stabilească clar prejudiciul creat. Pe utilajele găsite la fața locului au fost găsite inscripții conform cărora acestea aparțin SC Vulturi SRL, din localitatea Corni, județul Botoșani, sau SC Try Grup Betoane SRL, din localitatea Stâncești a aceluiaș județ, firme având specificul de activitate extracția pietrișului și nisipiului, extracția argilei și a caolinului, precum și fabricarea betoanelor.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, comisarul-șef Ionuț Epureanu, a declarat marți în urma controalelor efectuate:„În cursul zilei de ieri, polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că pe raza comunei Verești este posibil să se exploateze agregate minerale fără drept. La fața locului s-a deplasat o echipă de polițiști din cadrul Serviciului de Investigații a Criminalității Economice, dar și specialiști ai Gărzii de Mediu și de asemenea specialiști din cadrul SGA Suceava. Au fost făcute verificări, fiind identificate în albia râului și în apropiere două buldoexcavatoare, dar și două autocamioane, din primele verificări constatându-se faptul că acestea exploatează în mod ilegal agregate în albia râului Siret”.

Cercetările sunt continuate de polițiști împreună cu reprezentanții celorlalte două organisme de control în cadrul unui dosar penal privind comiterea infracțiunii de „executarea de activități miniere fără permis sau licență”, urmând ca la finalizarea lor să fie comunicate concluziile privind amploarea prejudiciului și măsurile care urmează a fi luate.