Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis vineri o atenționare de tip cod galben de inundații în spațiul hidrografic Siret, valabilă până sâmbătă, 3 aprilie.

“Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore, ca urmare a precipitaţiilor prognozate, a cedării apei din stratul de zăpadă din zona montană şi a propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE”, se arată în comunicatul transmis de Apele Române Siret.

Codul galben este valabil în intervalul 02.04.2021 ora 11:00 – 03.04.2021 ora 12:00 pe râurile din bazinele hidrografice:

·Suceava – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Suceava),

·Moldova – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Suceava şi Neamţ),

·Bistriţa – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Suceava, Neamţ şi Harghita),

Specialiștii ABA Siret monitorizează în permanenţă debitele şi nivelurile cursurilor de apă din spaţiul hidrografic Siret vizate de atenționarea hidrologică în vigoare. Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce şi pe afluenții de grad inferior ai râurilor marcate pe hartă.