Vineri, 14 ianuarie 2022, a fost o zi neagră, cu două cazuri înfiorătoare în sistemul de educație din județul Suceava. O educatoare de la o grădiniță din Bosanci și un profesor de la o școală din Costâna au fost arestați pentru fapte de natură sexuală, victime fiind minori. Maria Podolak, de 51 de ani, și Dragomir Vicențiu Chiseliță, de 59 de ani, sunt acuzați de agresiune sexuală, iar judecătorii care au analizat propunerile de arestare preventivă au decis că ambii trebuie să stea după gratii, cel puțin pentru 30 de zile.

În cazul educatoarei detaliile sunt de-a dreptul șocante, iar faptele sunt de la finalul anului trecut. Pe 7 decembrie 2021, Maria Podolak a reclamat la Poliție că mașina pe care o deține, marca Dacia Sandero, a fost incendiată în cartierul Obcini, acolo unde locuiește. În urma verificărilor a fost identificat și autorul, care a recunoscut fapta, dar a precizat că a recurs la acest gest pentru a-i da o lecție educatoarei. Mai exact, bărbatul, care se află și el în spatele gratiilor, a reclamat că femeia i-a agresat sexual fetele minore, una de 3 și alta de 7 ani, care erau în grupa de la Grădinița cu Program Normal din Bosanci unde femeia lucra ca educatoare. Mai exact, cu diferite ocazii, femeia le-a băgat degetele în vagin fetițelor, lucru care s-a întâmplat și cu o altă copilă, în vârstă de 7 ani, care mergea la aceeași grădiniță. În baza acestor informații, anchetatorii au efectuat percheziții la domiciliul Mariei Podolak, dar și la grădiniță, iar vineri dimineață au reținut-o pentru 24 de ore. În aceeași zi, femeia a fost dusă la Judecătoria Suceava, iar magistratul de drepturi și libertăți a emis pe numele ei un mandat de arestare pentru o perioadă de 30 de zile pentru viol în formă continuată, agresiune sexuală și rele tratamente aplicate minorului, măsură care nu este definitivă și poate fi contestată la instanța superioară.

În cazul lui Dragomir Vicențiu Chiseliță, profesor care predă biologie și muzică la școala din Costâna, anchetatorii au stabilit că la începutul acestei săptămâni a abordat o elevă în vârstă de 14 ani, căreia i-a făcut o serie de avansuri sexuale. Minora a înregistrat discuția pe telefonul mobil și apoi, când a ajuns acasă, le-a prezentat părinților totul. Aceștia au sesizat Poliția în cursul zilei de miercuri, iar în cadrul anchetei care s-a derulat a avut loc și o percheziție informatică a telefonului, de pe care a fost extrasă înregistrarea incriminatorie. Vineri dimineață, Dragomir Vicențiu Chiseliță a fost reținut pentru 24 de ore, iar în aceeași zi procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava l-au prezentat unui judecător de drepturi și libertăți. Magistratul care a analizat propunerea procurorilor a decis că trebuie emis mandat de arestare. Astfel, Dragomir Vicențiu Chiseliță a primit mandat de arestare pentru o perioadă de 30 de zile, pentru agresiune sexuală și racolare de minori în scopuri sexuale, măsură care poate fi contestată la Tribunalul Suceava.