Magistrații Curții de Apel Suceava s-au pronunţat definitiv într-un dosar mai vechi de luare de mită şi abuz în serviciu în care au fost implicaţi poliţişti de la Vadu Moldovei şi Fântâna Mare. Principala persoană vizată de anchetă a fost Florin Avrămiuc, care era şef al Postului de Poliţie Vadu Moldovei, la care se adaugă Daniel Vîrvara, şef al Postului de Poliţie Fântâna Mare.

Magistraţii au decis ca Florin Avrămiuc să fie condamnat la o pedeapsă de 3 ani, 3 luni şi 3 zile de închisoare cu executare. Trebuie precizat că pedeapsa este mai mică decât cea pronunțată de Tribunalul Suceava, care a decis ca fostul șef de post al Poliției Vadu Moldovei trebuie să execute 5 ani, 7 luni şi 16 zile de închisoare.

În cazul lui Daniel Vîrvara pedeapsa este de 2 ani şi 8 luni cu suspendare sub supraveghere pentru infracţiunea de luare de mită. În acelaşi dosar au mai fost judecate şi alte persoane pentru care procesul a ajuns la final şi s-au dat şi soluţiile definitive. Costel Maftei, agent în cadrul Secţiei 1 de Poliţie Rurală Vadu Moldovei la data comiterii faptelor, a fost condamnat la 2 ani şi 8 luni închisoare pentru luare de mită, pedeapsa fiind suspendată sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de 5 ani. Printre altele, acesta avea de prestat 100 de zile de muncă în folosul comunităţii. Dumitru Baciu şi Gheorghe Holotă, identificaţi şi trimişi în judecată ca mituitori, au primit 1 an şi 6 luni, respectiv 1 an şi 4 luni de închisoare, suspendate sub supraveghere.

Cei trei poliţişti au fost trimişi în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava pentru un total de 19 infracţiuni. Cele mai multe îl vizează pe Florin Avrămiuc şi sunt legate de şoferi care au scăpat de amenzi sau dosare penale. Poliţistul care a mers pe varianta recunoaşterii avea cele mai puţine capete de acuzare, respectiv o infracţiune de luare de mită şi una de instigare la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite. Dacă pentru prima a fost condamnat, pentru a doua a fost achitat.

 

·        Mecanismul infracţional

Printre altele, şefii de post Avrămiuc şi Vîrvara sunt acuzaţi că, pe 8 noiembrie 2015, au depistat în trafic un autoturism condus de un minor care era însoţit de tatăl său. Deşi trebuiau să întocmească dosar penal pe numele ambilor (primul pentru conducere fără permis, al doilea pentru încredinţarea unui vehicul unei persoane fără permis), agenţii nu au întocmit nici un raport. Din ancheta procurorilor rezultă că Dumitru Baciu, tatăl minorului de la volan, cel condamnat la 1 an şi 6 luni, i-a dat suma de 200 de lei lui Daniel Vîrvara, care a împărţit banii cu celălalt agent.

Anchetatorii au avut probatoriu legat şi de o luare de mită mult mai consistentă. Pe 18 decembrie 2015, echipajul format din Florin Avrămiuc şi Costel Maftei a oprit pentru control un autotren încărcat cu cherestea al cărui şofer nu deţinea documente de provenienţă. În mod normal, trebuiau anunţate organele silvice, în vederea confiscării materialului lemnos, iar şoferul să fie amendat.

„În schimb, pentru neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu, au primit suma de 4.000 de lei de la o altă persoană (chemată în ajutor de proprietarul materialului lemnos), care le-a promis celor doi agenţi de poliţie în primă fază remiterea sumei de 1.000 de euro cu titlu de mită, apoi a purtat negocierile şi a remis suma de 4.000 de lei inculpatului Maftei Costel, suma fiind împărţită ulterior în mod egal de cei doi inculpaţi”, au explicat procurorii într-un comunicat de presă.