Anul acesta, pe 15 iunie, de Ziua Culturii Fălticenene, Asociaţia „Fălticeni Cultural” împlineşte 10 ani de când organizează acest eveniment cultural şi lansează proiectul Gala „10 pentru Fălticeni”.

Vor fi acordate premii la 10 categorii, nominalizările putând fi trimise până pe 10 iunie 2022, pentru următoarele categorii: Literatură, Sport, Sănătate, Arte vizuale, Muzică, Ecologie, Asistenţă socială şi umanitară, Jurnalism, Artă teatrală, Educaţie.

„Dacă apreciezi activitatea unei persoane, asociaţii sau instituţii care se încadrează în categoriile menţionate mai sus, aşteptăm nominalizarea ta pe adresa asociatiafalticenicultural@yahoo.com. Îţi mulţumim că ne ajuţi să premiem valorile oraşului Fălticeni”, este mesajul preotului Liviu Mihăilă, preşedintele Asociaţiei „Fălticeni Cultural”.

Cei care trimit nominalizările pentru o categorie sau toate categoriile trebuie să facă şi o motivare, în câteva rânduri, a propunerii făcute. O persoană poate face una sau mai multe propuneri la aceeaşi categorie. Detalii despre Gala „10 pentru Fălticeni” se pot obţine la telefon 0743 102 992.

Gala de premiere va avea loc în seara zilei de miercuri, 15 iunie 2022, în cadrul unui concertului extraordinar al Filarmonicii „George Enescu” din Botoşani, organizat tot de Asociaţia „Fălticeni Cultural”.

 

Slujbă de pomenire a marilor personalităţi fălticenene

Pe 15 iunie, ca în fiecare an, la Catedrala „Învierea Domnului” va avea loc slujba de pomenire a marilor personalităţi fălticenene oficiată de un sobor de preoţi, urmată de o ceremonie de depunere de jerbe de flori şi coroane la monumentele şi mormintele personalităților fălticenene din cele două cimitire, Grădini şi Oprişeni, la statuia scriitorului, nuvelistului şi romancierului Mihail Sadoveanu, din piaţa cu acelaşi nume, la bustul scriitorului și omului politic român, membru titular al Academiei Române, Nicu Gane, din faţa colegiului cu acelaşi nume, şi la statuia poetului Mihai Eminescu din fața Muzeului de Artă „Ion Irimescu”.

„Pe 15 iunie, începând din anul 2011, când a fost şi prima ediţie a Festivalului de teatru <Birlic>, Asociaţia Fălticeni Cultural a organizat şi o primă pomenire a personalităţilor fălticenene. De atunci această zi importantă pentru noi, românii, s-a transformat în Ziua Culturii Fălticenene pentru că, pe lângă Mihai Eminescu, ne aducem aminte de marii oameni de cultură”, a menţionat preotul Liviu Mihăilă.