Un bărbat din Dumbrăveni, anchetat în mai multe dosare penale, fiind unul dintre primii inculpați din județ trimiși în judecată pentru maltratarea unui cal, a ajuns în cele din urmă la pușcărie. Nicu Stan, în vârstă de 30 de ani, a fost condamnat definitiv la pedeapsa de 2 ani și 8 luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de: „rănirea sau schingiuirea animalelor”, „ultraj contra bunelor moravuri” „tulburarea ordinii și liniștii publice”, „punerea în circulație a unui vehicul neînmatriculat”, „conducerea pe drumurile publice a unui vehicul fără permis de conducere” și „conducerea sub influenţa alcoolului”.

Nicu Stan a fost ridicat de polițiști de la domiciliu, marți seară, și dus sub escortă la Penitenciarul Botoșani, în baza mandatului emis de judecători.

Pe rețelele de socializare au apărut, în luna iunie a anului 2020, imagini în care se vedea cum un individ lovește sălbatic un cal, cu biciul, pentru că animalul nu mai putea trage la căruță. Pe imagini se vedea cum cel care a filmat este apoi fugărit de agresori. A fost vorba de un copil, care a fugit acasă și a cerut ajutor.

După ce cazul a devenit public și a fost sesizată Poliția, un echipaj s-a deplasat la locuința proprietarului calului, un tânăr de 28 de ani, din Dumbrăveni, de etnie romă. A găsit acolo calul care avea urmele agresiunii cu biciul, dar și alți șase cai de proveniență necunoscută.

Caii au fost ridicați și au primit îngrijiri prin implicarea Asociației „Casa lui Patrocle”.

Polițiștii au vrut să dea un exemplu în acest sens încă de la început. Nicu Stan, în vârstă de 28 de ani (cel ajuns acum în Penitenciarul Botoșani), și Florin Stan, în vârstă de 47 de ani, tatăl primului, au fost reținuți atunci 24 de ore în arest, după care au fost plasați sub control judiciar.

Ei au fost puși sub acuzare pentru comiterea infracțiunilor de schingiuirea animalelor, ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea ordinii și liniștii publice.

În cazul lui Nicu Stan s-a ajuns până la urmă la pușcărie în condițiile în care pedeapsa pentru maltratarea calului s-a suprapus cu pedepse pentru infracțiuni la regimul rutier – conducere fără permis, conducere sub influența alcoolului, punerea în circulație a unui autovehicul neînmatriculat. De asemenea, acesta a mai fost judecat și condamnat și într-un dosar de lovire.