Avocatul rădăuțean Traian Andronachi a salutat aprobarea ordonanței de urgență la care și-au adus contribuția parlamentarii suceveni PSD Eugen Bejinariu și Gheorghe Șoldan, prin care persoanele care au fost sancționate contravențional pentru necompletarea sau completarea eronată a formularului digital de intrare în România, în perioada pandemiei, pot să-și recupereze sumele de bani achitate cu titlu de amendă.

”Într-o traducere liberă, persoanele care au achitat amenzile trebuie să formuleze cererile de restituire cel târziu până la sfârșitul lunii octombrie 2022, iar amenzile neachitate până în prezent se anulează și se scad din evidența organelor de executare”, a explicat avocatul.

Traian Andronachi a estimat că în jur de o treime din totalul acestor amenzi au fost întocmite pe numele sucevenilor, astfel că rezolvarea acestei probleme este foarte importantă pe plan local.    

Conform actului normativ care intră în vigoare pe 30 iulie, amenzile neachitate până la data intrării în vigoare a prezentei legi se anulează şi se scad din evidenţele organelor de executare, iar sumele de bani achitate cu titlu de amendă, în baza OUG nr. 129/2021, se restituie la cererea contravenientului depusă la organul fiscal de executare competent în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a ordinului ministrului.

Art. 3 din Legea nr. 257/2022 prevede că “În termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administrației stabilește, prin ordin al ministrului, procedura de restituire, de către organele fiscale locale”.

“Un număr de 150.000 de amenzi au fost aplicate doar în prima lună – în perioada 25 decembrie 2021 - 31 ianuarie 2022. Acestea depășeau suma de 361 de milioane de lei. Anul trecut, amenzile pentru necompletarea Formularului PLF au fost cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei, iar începând cu luna februarie 2022, amenzile au fost de 500 de lei”, a arătat, pe aceeași temă, deputatul Gheorghe Șoldan.