Locuitorii municipiului Suceava care nu au completat încă informațiile necesare pentru recensământul populației, care se finalizează săptămâna aceasta, sunt așteptați la punctul fix de recenzare de la sediul Statisticii ori sunt rugați să răspundă recenzorilor care încă îi mai caută acasă.

Viceprimarul municipiului Suceava, Lucian Harșovschi, a făcut apel la populație să trateze cu maximă seriozitate acțiunea de recenzare, care are însemnătate pe mai multe planuri, de la stabilirea principalelor centre urbane ale țării, stabilirea numărului de polițiști locali necesari, până la atragerea de finanțări externe, un rezultat slab fiind în detrimentul tuturor.

„Ne apropiem de finalul recensământului, duminică este ultima zi în care se mai pot face recenzări, iar, din nefericire, avem realizat un procent de 83,25 din ce s-a estimat. Una e să spui că stai într-un municipiu reședință de județ de peste 100.000 de locuitori și alta să fii încadrat sub acest plafon.

Un exemplu al efectului recensământului – un polițist local la 1000 de oameni, ține de siguranța publică.

Fac apel la suceveni să primească recenzorii până duminică inclusiv, să sune înapoi acolo unde au primit bilețele în ușă... Am auzit foarte multe discuții, că nu vor să dea CNP-ul că îl folosește undeva... Statul are deja codul numeric personal, la fel și toate instituțiile publice. Se cere doar ca o confirmare, pentru verificarea datelor introduse”, a spus viceprimarul Sucevei.

În urma discuțiilor purtate miercuri dimineață, cu conducerea Direcției de Statistică, la sediul Primăriei Suceava, a fost luată decizia ca până duminică, la ora 20.00, să fie funcțional un punct fix de recenzare la sediul instituției respective, de pe strada Mihai Viteazu nr. 25.

Cei interesați pot merge direct acolo sau suna la număr de telefon 0230/523153.

„Cei 96 de recenzori își fac treaba în continuare și sper ca lumea să le deschidă ușile și să-i ajute să completeze informațiile necesare.

În plus, 15 persoane de la Primăria Suceava au fost desemnate să sprijine activitatea acestora, pentru o eficiență mai mare. În acte, cu domiciliul în municipiul Suceava, avem 127.000 de suceveni. Vom vedea ce va rezulta și în urma acestei recenzări. Procentul de recenzare este făcut în baza unor estimări, dar sunt UAT-uri din județ care au depășit deja 100%. În același timp, orașe mari din țară, precum Cluj sau București, sunt tot în situația noastră...”, a adăugat Lucian Harșovschi.

Termenul limită de realizare a recensământului din 2022 a fost deja prelungit de două ori.

La recensământul din 2011, Suceava a avut o populație de 92.121 de locuitori, fiind al 23-lea cel mai mare centru urban al României.