Locuitorii municipiului Rădăuți, cel de-al treilea centru urban, ca mărime, din județul Suceava, sunt îndemnați să limiteze consumul de apă potabilă de la rețeaua publică, pentru a nu risca să rămână fără apă la robinete.

Măsura este solicitată de către filiala locală a ACET, care cere și sprijinul Primăriei Rădăuți în această privință, ca urmare a scăderii drastice a debitului de apă din puțurile subterane de la sursa Măneuți.

„Nivelul foarte scăzut sau chiar lipsa apei din puțuri va face imposibilă menținerea în funcționare a numărului de pompe necesar, astfel încât debitul de apă potabilă livrat în sistemul de alimentare cu apă va fi redus.

Dată fiind situația actuală, în care consumul înregistrat de utilizatori este unul foarte ridicat și tendința de creștere estimată pentru perioada viitoare, recomandăm tuturor utilizatorilor să folosească în mod rațional apa potabilă și să prevină risipa pentru a se asigura minimul necesar util la nivelul fiecărui utilizator”, transmit reprezentanții ACET.

Aceștia dau asigurări că au luat măsuri pentru utilizarea la maximum a capacității de producție, transport și distribuție a apei potabile în municipiul Rădăuți, dar seceta prelungită ce afectează întreaga depresiune Rădăuți a determinat scăderea drastică a debitului de apă din puțurile subterane de la sursa Măneuți, încât nu sunt alte soluții decât restricționarea consumului de apă.

„Situația cu care ne confruntăm este o responsabilitate comună a companiei de apă și a utilizatorilor, de aceea, ACET SA monitorizează în permanență sistemul de alimentare cu apă din aria de operare și are pregătite echipe pentru a interveni de îndată în vederea oricăror probleme identificate”, a precizat directorul agenției ACET Rădăuți, Bogdan Tudor.

Practic, dacă nu se reduce consumul de apă potabilă, care nu trebuie utilizată la udarea gazonului sau grădinilor, ori pentru alte operațiuni care implică un consum mare, există riscul să apară oricând disfuncționalități în asigurarea continuă a apei potabile în municipiul Rădăuți, zeci de mii de oameni putând fi afectați de lipsa acesteia.