Jocurile de tip slot machine sunt în topul celor mai apreciate jocuri video de pe internet. Tot mai mulți se relaxează jucând la sloturi, întrucât, în ziua de azi, aproape oricine are acces la un site care oferă astfel de jocuri.

Poți intra pe o platformă unde găsești varianta demo a celor mai populare sloturi sau îți poți deschide cont la un casino online pentru a duce distracția la un nou nivel. Înainte de a da primul „Spin”, îți recomandăm să parcurgi următorul ghid, în care am inclus tot ce trebuie să știe un începător.

 

Ce este un slot?

Un slot este un joc care implică simboluri ce se opresc pe o grilă la finalul unei rotiri. Numărul simbolurilor diferă în funcție de structura grilei. De exemplu, pe o grilă cu cinci role (coloane) și trei rânduri vor fi 15 simboluri.

Fiecare joc de tip păcănele are un număr de linii de plată. Revenind la exemplul jocului cu cinci role și trei rânduri, este posibil ca acesta să aibă cinci linii de plată, formate pe fiecare rând și pe diagonale. Sunt, însă, sloturi cu mai multe linii de plată, dar vom aborda ceva mai târziu acest subiect.

De obicei, o rotire este câștigătoare atunci când minim trei simboluri identice se opresc pe o linie de plată, pe trei role adiacente, de la cea mai din stânga coloană spre dreapta. Sloturile moderne au venit cu inovații la acest capitol, în sensul că se pot obține câștiguri și de la cea mai din dreapta rolă spre stânga, sau pe rolele din mijloc, fie că acestea sunt adiacente, fie că nu.

În funcție de structura grilei, sloturile pot fi de trei feluri:

  • Sloturi clasice– cu trei role și un singur rând, așa cum aveau primele aparate de tip slot machine. „Liberty Bell”, mașinăria inventată de Charles Fey în 1894, despre care se spune că a fost cea dintâi păcănea, avea o asemenea configurație. Pentru a obține câștig, trebuia ca toate simbolurile de pe grilă să fie identice;

  • Sloturi video– cu cinci role și trei rânduri. Au reprezentat următorul pas în evoluția industriei sloturilor. Un număr mai mare de rânduri a deschis calea spre diversificarea liniilor de câștig, de la 5 la câteva zeci. Un astfel de joc poate avea și 40 de linii de plată. Dacă sunt multe linii de plată, poate fi suficient ca simbolurile identice să fie pe role adiacente pentru a aduce câștig, indiferent de poziție.

  • Sloturi Megaways– cu minim șase role și minim patru rânduri. În anul 2015, Big Time Gaming a lansat primul slot bazat pe mecanism Megaways, un mecanism care modifică aleatoriu numărul de simboluri de pe role, între 64 și 117.649 de modalități de câștig pe 243 de linii de plată. În cazul acestor sloturi, este posibil să câștigi și dacă simbolurile identice se opresc pe o singură coloană, cu condiția să fie în numărul minim solicitat.

 

Ce simboluri pot apărea

Un slot are simboluri „normale” și simboluri speciale. Prima categorie reflectă tematica jocului. De exemplu, un slot despre fotbal poate avea ca pictograme jucători, mingea, arbitrul, ghete de fotbal, poarta etc. Valorile lor sunt trecute în tabelul de plăți, pe care îl accesezi cu click pe simbolul „i”, care este fie pe pagina principală a jocului, fie în meniu.

 

A doua categorie include:

  • Simbol Wild– poate substitui orice alt simbol pentru a forma combinații câștigătoare. El poate avea și valoare proprie, dar trebuie să se afle pe o linie de plată pentru ca ea să se activeze;

  • Simbol Scatter– plătește oriunde se oprește pe grilă, dacă este în numărul „regulamentar” de exemplare. De multe ori, minim trei simboluri Scatter declanșează o funcție specială;

  • Simbol bonus– de obicei, dacă apare în minim trei exemplare pe ecran, inițiază jocul bonus;

  • Simbol multiplicator– simbolurile multiplicatoare care se opresc pe grilă au anumite valori, ce pot ajunge și la 100x. Un multiplicator 10x, de exemplu, înmulțește de zece ori câștigul acelei runde.

 

Funcții speciale în sloturi

Funcțiile speciale sunt acele secvențe de joc declanșate de anumite simboluri. Cel mai frecvent întâlnită este funcția Free Spins, care acordă un număr prestabilit de rotiri gratuite. Un alt tip de joc bonus folosit de mulți producători de sloturi este cel în care sunt acordate trei rotiri suplimentare. Numărul lor se resetează la trei atunci când pe role se oprește un simbol special, astfel că, dacă ai noroc, poți beneficia de multe runde din partea casei.

Multe păcănele au și funcția Respin: primești o învârtire suplimentară fie aleatoriu, fie după apariția unui simbol special, fie după un câștig etc. De asemenea, majoritatea sloturilor îți permit să îți multiplici valoarea câștigului prin funcția Gamble.

 

Payout și Volatilitate

Indiferent de tematică, de simboluri speciale sau de jocurile bonus, mecanismul pe care sunt construite sloturile este același. După ce deschizi jocul, trebuie să setezi miza, apoi să apeși pe butonul de rotire. În acel moment, un soft RNG (Random Number Generator) stabilește ordinea simbolurilor pe role, ținând cont de două caracteristici tehnice: Payout și volatilitate.

Payout-ul este procentul din fiecare miză care se întoarce la jucători la un rulaj de 1x. Volatilitatea setează frecvența cu care sunt acordate câștigurile. Volatilitate redusă înseamnă rotiri câștigătoare mai dese, iar volatilitate ridicată înseamnă rotiri câștigătoare mai rare, dar mai semnificative.

De obicei, sloturile cu funcții bonus profitabile au volatilitate ridicată și sunt recomandate numai dacă ai un buget mai mare. Dacă aloci mai puțini bani acestei distracții, te sfătuim să alegi sloturi cu Payout mare și cu volatilitate scăzută.

Toți începătorii visează la un jackpot cu șapte cifre. Ar fi bine să începi cu dreptul și să nu ai așteptări nerealiste. Trebuie să joci la sloturi strict ca să te distrezi, și pentru nimic altceva.