O femeie din comuna Voitinel a fost găsită vinovată de judecătorii de la Rădăuți pentru comiterea infracțiunii de ”rele tratamente aplicate minorului”, cu privire la fiica sa, care avea vârsta de 2 ani.

În februarie 2018, o fetiţă în vârstă de 2 ani a ajuns la spital în stare gravă, cu arsuri de gradul III pe aproximativ o treime din corp, la o zi şi jumătate după ce s-a opărit cu apă clocotită. Deşi avea arsuri grave, fata a fost ţinută în casă de către mama sa, care şi-a motivat gestul prin frica de reacţia autorităţilor. De altfel, copilul a ajuns la spital datorită unui vecin, care a sunat la 112 şi a sesizat că un copil din Voitinel a căzut într-o oală cu apă clocotită, iar mama nu vrea să-l ducă la spital. Poliţiştii deplasaţi la faţa locului aveau să constate că sesizarea se confirmă.

Conform sentinței Judecătoriei Rădăuți de marți, 18 iunie, Ana Maria Beghean a fost condamnată la o pedeapsă de 2 ani de închisoare, pentru comiterea infracțiunii de ”rele tratamente aplicate minorului”. Judecătorii au decis să suspende executarea pedepsei pe perioada unui termen de încercare de 3 ani.

Mama nu va face așadar pușcărie, dacă va respecta termenul de încercare de 3 ani și dacă sentința Judecătoriei Rădăuți va rămâne definitivă.

Procurorii de la Rădăuți pot face apel, dacă vor considera că pedeapsa este prea ușoară.

Revenind la ce s-a întâmplat atunci, în februarie 2018, după apelul la 112, poliţiştii au ajuns în scurt timp în cătunul de romi din Voitinel, găsind-o pe femeie cu un copil învelit într-un cearşaf. Micuţa prezenta arsuri vizibile la faţă şi pe corp, astfel că imediat s-a solicitat prezenţa unei ambulanţe. Atât mama, cât şi copila au fost transportate la Spitalul Municipal Rădăuţi. Copilul avea arsuri grave, inclusiv în zona feţei.

Copila în vârstă de 2 ani a fost transferată în aceeaşi seară la Spitalul Judeţean Suceava.

 

A încercat să o trateze cu calmante de la farmacie

Poliţiştii au trecut ulterior la audierea celor doi soţi. Petru-Gheorghe Beghean şi Ana-Maria Beghean, ambii în vârstă de 34 de ani la acea vreme, aveau împreună patru copii, cu vârste între 2 şi 12 ani.  

La audieri, mama a relatat că a ieşit din casă pentru a aduce apă de la o fântână din apropiere. În casă au rămas cei patru fraţi, cu vârste cuprinse între 2 şi 12 ani. Din cercetări a rezultat că fata cea mai mică, în vârstă de 2 ani, a căzut de pe cuptorul sobei într-un vas cu apă fierbinte, care se afla pe plită. Mama minorei s-a dus la o farmacie, a cumpărat nişte medicamente uzuale pentru calmarea durerilor şi nu a cerut ajutor medical de specialitate.

Mama a declarat că a refuzat să solicite sprijin medical de specialitate pentru minoră şi nu a sesizat evenimentul la data producerii întrucât a avut temerea că va fi trasă la răspundere şi i se va lua copilul. 

Ambii părinţi din familie sunt neşcolarizaţi şi au posibilităţi financiare foarte modeste, s-a mai constatat la vremea respectivă.