Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni a obținut, în anul școlar trecut, Acreditare Erasmus în domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale valabilă până în decembrie 2027. Aceasta a făcut posibil ca numeroși elevi ai acestei școli să beneficieze de stagii de formare prin programe europene pe domeniile turism şi alimentaţie, informatică, industrie alimentară, mecanică.

Astfel, în acest an școlar, respectiv al doilea an al Acreditării VET, 21 elevi au efectuat stagii de pregătire practică la agenţi economici din străinătate, două cadre didactice s-au format în activităţi de job shadowing şi 10 elevi au participat la competiţii internaţionale.

În perioada 1-12 aprilie 2024, 7 elevi de clasa a XI-a, de la specializarea informatică, au efectuat un stagiu de practică de două săptămâni, având ca partener de practică firma Andagrananet, Granada, Spania. Elevii au dobândit cunoștințe și abilități practice privind crearea de pagini web și prelucrarea informației în format digital.

La doar câteva zile distanță, în perioada 24-26 aprilie 2024, un alt grup de 10 elevi (clasa a X-a, a XI-a şi a XII-a), de la Colegiul "Vasile Lovinescu", a participat la "Târgul Internaţional al Firmelor de Exerciţiu, de la Plovdiv" - Bulgaria. Târgul s-a desfăşurat pe parcursul a trei zile, prin intermediul acestuia încercându-se simularea unei activităţi desfăşurate de către o firmă reală. Elevii fălticeneni s-au prezentat cu două firme de exerciţiu: FE Party People SRL, având ca obiect de activitate servicii de organizare de evenimente, și FE Healthy Lifestyle SRL, ce are ca obiect principal de activitate colectarea, prelucrarea şi comercializarea fructelor şi plantelor medicinale organice sub forma ceaiurilor, siropurilor, dulceţurilor, fructelor uscate.

De asemenea, în perioada 13-24 mai 2024, 8 elevi de clasa a X-a de la specializarea turism și alimentație şi 6 elevi de clasa a X-a de la specializarea industrie alimentară au efectuat un stagiu de practică de două săptămâni în Braga, Portugalia.

Elevii de la specializarea Tehnician hotelier au dobândit cunoştinţe şi abilităţi practice privind organizarea serviciului de front-office, organizarea activităţilor în cadrul departamentelor Floor, Food, de întocmire a documentelor contabile primare specifice diverselor compartimente ale hotelului, de utilizare de produs informatic și de prelucrare a informației în format digital, de etică, comunicare și comportament profesional, competențe valabile în serviciile de turism la nivel european. Elevii de la specializarea industrie alimentară au dobândit cunoștințe privind organizarea secţiilor de patiserie, materii prime şi auxiliare folosite la obţinerea produselor de patiserie, tehnologia produselor de patiserie internaţionale.

Povestea Erasmus va continua la Colegiul „Vasile Lovinescu” Fălticeni şi în anul şcolar următor, când elevi de la specializările informatică, turism şi alimentaţie, industrie alimentară şi mecanic vor efectua stagii de practică la agenţi economici din străinătate.

Liana SĂVESCU-GHENGHEA