Instituțiile partenere din cadrul Protocolului privind educația juridică în școli și universități – Ministerul Justiției, Ministerul Educației, Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casație și Justiție, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Uniunea Națională a Barourilor din România – cu sprijinul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, au organizat, în perioada 27 mai – 18 iunie 2024, Concursul de creație grafică dedicat elevilor și studenților din România și Republica Moldova cu tema „Educația juridică” 2024.

Concursul a inclus două secțiuni – afiș și logo –, iar din cele 500 de lucrări înscrise în competiție, juriul a desemnat 18 lucrări câștigătoare, care au impresionat prin creativitate, originalitate și relevanță față de tema concursului.

Sub îndrumarea profesoarei Luminița Corbu, Simina Brăneanu, elevă în clasa a X-a la Colegiul Național „Nicu Gane” din Fălticeni, a participat la Concursul național de creație grafică, obținând locul al doilea, secţiunea afiş, liceu, captând atenția juriului cu lucrarea sa intitulată „Justiția”.

La aceeaşi secţiune dedicată liceenilor, locul III a fost ocupat tot de o suceveancă, Lavinia Bodnar, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Suceava. De asemenea, premiul 2 la categoria Învăţământ superior a fost obţinut de o studentă în anul I a Universităţii „Ștefan cel Mare” din Suceava, Maria - Magdalena Agapi.

Şi la secţiunea simbol grafic (logo), premiul I i-a revenit lui Fabian-Vali Ciobotariu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava.

 

Apreciată pentru abordarea sa inovativă și creativitate

La secțiunea Afiș (Liceu), lucrarea Siminei Brăneanu, „Justiția”, a fost apreciată pentru abordarea sa inovativă și creativitatea deosebită, reflectând o profundă înțelegere a importanței libertății și justiției în societate. Aceasta i-a adus nu doar un premiu prestigios, ci și ocazia de a vizita sediul Ministerului Justiției și alte instituții din sistemul judiciar, o oportunitate valoroasă pentru viitoarea sa carieră.

Concursul a permis utilizarea unei game variate de tehnici artistice, de la desen, pictură, colaj și printuri manuale, până la grafica digitală și arta vectorială. Simina a optat pentru desen, demonstrându-și astfel nu doar abilitățile artistice, ci și aprecierea pentru metodele tradiționale de exprimare vizuală.

Ministerul Justiției, Ministerul Educației, Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casație și Justiție, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Uniunea Națională a Barourilor din România și Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București au felicitat toți participanții pentru eforturile și creativitatea lor în promovarea educației juridice prin artă. Premiile acordate au subliniat valoarea artistică și educativă a lucrărilor prezentate.

Succesul Siminei Brăneanu arată cum tinerii talentați pot contribui la promovarea valorilor fundamentale ale societății prin intermediul artei. Această competiție a oferit nu doar o platformă de afirmare pentru tinerii artiști, ci și o ocazie importantă de sensibilizare a publicului larg asupra importanței educației juridice.

Simina Brăneanu a dovedit că arta poate fi un vehicul puternic pentru educație și schimbare socială, inspirându-și colegii și comunitatea să acorde o atenție sporită acestui domeniu esențial. Premiul obținut de Simina la „Concursul de creație grafică cu tema „Educația juridică” – 2024 reprezintă un exemplu elocvent al modului în care talentul tinerilor poate sprijini promovarea valorilor juridice prin artă.