Ziua Drapelului Național a fost sărbătorită, miercuri, în centrul municipiului Suceava, printr-un ceremonial militar și religios în Piața Steagurilor. Ziua Drapelului Naţional, instituită prin Legea 96/1998, este marcată în fiecare an pe 26 iunie. La ceremonialul din centrul Sucevei au fost prezenți reprezentanți ai instituțiilor publice, precum și câteva zeci de suceveni. Printre autoritățile prezente s-au numărat subprefecții Cristian Șologon și Florin Sinescu, vicepreședintele Consiliului Județean Vasile Tofan, viceprimarii Sucevei, Lucian Harșovschi și Teodora Munteanu, cadre militare active și în rezervă și șefi de instituții. Ceremonia a început cu prezentarea onorului în fața Drapelului de Luptă de către subprefectul Cristian Șologon, alături de care s-a aflat viceprimarul Lucian Harșovschi. Au urmat apoi discursurile oficialităților, subprefectul Cristian Șologon declarând că „Tricolorul a vestit lumii, acum mai bine de un veac, la Alba Iulia, în 1918, făurirea Marii Uniri – momentul de glorie al națiunii. Și în zilele noastre, Tricolorul românesc flutură plin de mândrie alături de drapelele celor mai puternice state ale lumii, aliate sau partenere, în misiuni desfășurate în lume sub egida NATO, UE sau ONU”.
El a mai spus că „Instituția Prefectului este alături de toți cei care poartă azi tricolorul în suflet și transmite, în această zi specială, gânduri de mulțumire pentru curaj, demnitate, patriotism și loialitate față de poporul care ne-a învestit cu multă încredere și pe care înțelegem să-l servim cu toată ființa noastră”.
La rândul său, vicepreședintele CJ Suceava Vasile Tofan a spus că această zi este „o oportunitate și un moment prielnic de a readuce în actualitate simbolurile fundamentale ale nației române, ale poporului român. E un moment prielnic de a reface o legătură, de a readuce în actualitate tot așa ca o triadă, după cele trei culori, a trecutului, prezentului și mai ales viitorului”.
Și nu în ultimul rând, viceprimarul Sucevei Lucian Harșovschi a subliniat faptul că „Drapelul ne aduce de multe ori împreună, ne însoțește în momentele de glorie, dar și în cele dificile, ne-a fost și ne este martor al multor lacrimi, fie ele de tristețe sau de bucurie. Mereu am fost un susținător al patriotismului și m-am declarat a fi patriot desăvârșit, întrucât cred cu tărie în simbolurile țării noastre, cred că dragostea pentru neam și țară trebuie să fie crezul suprem al fiecărui român, la fel cum cred că valoarea acestor simboluri nu trebuie să moară niciodată, ci transmisă, prin propriul exemplu, generațiilor viitoare”.
După discursurile oficialităților, mai multe cadre medicale au adus Drapelul Național al României în Piața Steagurilor. Drapelul Național a fost sfințit de doi preoți, după care a fost arborat pe cel mai înalt catarg. Ceremonialul s-a încheiat cu o scurtă paradă militară.
Comentarii