Comitetul de Urgență al Federației Române de Fotbal a adoptat în urmă cu 10 zile propunerea făcută de Departamentul de Competiții, care a decis să înghețe ediția de campionat 2019-2020 a Ligii a III-a, în condițiile în care mai erau 14 etape de disputat.

Federația a hotărât să nu retrogradeze nici un club în această ediție, iar în privința promovării s-a hotărât ca echipele Aerostar Bacău (Seria I) și „U” Craiova (Seria IV-a), care au un avans mai mare de trei puncte în fruntea clasamentului, să promoveze direct, în vreme ce în celelalte serii, unde lupta pentru accederea în eșalonul secund este mai strânsă, să se joace meciuri de baraj între primele două clasate, astfel: Unirea Slobozia – Mostiștea Ulmu (Seria a II-a), Progresul Spartac București – CSM Slatina (Seria a II-a) și ACS Comuna Recea – Minaur Baia Mare (Seria a III-a).

Foresta, echipă situată pe locul secund în Seria I în momentul întreruperii campionatului, la șapte puncte distanță de liderul Aerostar Bacău, a reacționat vehement la aflarea acestei decizii, pe care o consideră una discriminatorie, amenințând cu acționarea în judecată a FRF.

„Deocamdată ne aflăm în același punct ca și săptămâna trecută. Până în acest moment, decizia luată de Comitetul de Urgență nu a fost validată de către Comitetul Executiv, așa cum prevede regulamentul. Noi am vorbit cu avocații și suntem pregătiți pentru un litigiu cu Federația, dar așteptăm ca hotărârea se oficializeze”, a declarat președintele Forestei, Andrei Ciutac.

Se poate spune însă că lucrurile nu sunt tranșate definitiv, în condițiile în care nouă dintre cele zece formații clasate pe primele două poziții în cele cinci serii ale Ligii a III-a, printre care și Foresta Suceava, au trimis o cerere către FRF, prin care propun un alt mod de încheiere al sezonului 2019-2020. Varianta este susținută și de o serie de grupări din eșalonul al doilea, precum Politehnica Timișoara sau Universitatea Cluj.

Concret, cluburile amintite cer să nu se mai dispute nici un meci din cadrul actualei ediții de campionat  și să promoveze în eșalonul secund primele două clasate din toate seriile. Astfel, s-ar evita disputarea meciurilor de baraj care au stârnit atâtea controverse între cluburile implicate și FRF. În acest sens, începând din viitorul sezon Liga a II-a ar urma să se desfășoare într-un sistem de două serii a câte 14 formații, mult mai convenabil cluburilor din punct de vedere financiar, în condițiile în care, în aceste vremuri de criză, numărul meciurilor care vor trebui disputate este mai mic, iar cheltuielile de cazare și transport vor fi semnificativ mai reduse.

Mai mult, sucevenii au trimis la FRF și o solicitare prin care cer să fie acceptați pe tabloul eșalonului secund în eventualitatea în care mai rămân locuri vacante, știut fiind faptul că nu este ușor de rezistat în Liga a II-a pe timp de pandemie.

„Așteptăm să se încheie procesul de licențiere a echipelor care și-au câștigat din punct de vedere sportiv dreptul de a evolua în Liga a II-a. Acțiunea se va încheia pe data de 1 iunie și atunci vom avea o imagine exactă din acest punct de vedere”, a mărturisit Andrei Ciutac.