La Universitatea „Ștefan cel Mare" din Suceava, a avut loc, în perioada 11-12 iulie 2019, ediția a noua a conferinței "Discurs critic și variație lingvistică", în baza acordului instituțional cu Universitatea din Pisa și în colaborare cu Asociația pentru studii filologice Akademos.

Intitulată Restituiri. Analiza și interpretarea textelor „uitate“, conferința a atras, prin cele cinci axe tematice propuse (Texte literare inedite, Studii și articole "obliterate": opinii nevalorificate, Limba documentelor din arhive: tipuri de texte arhivistice, Proiecte de antologii și Varia), 60 de participanți din mai multe centre universitare, din țară și din străinătate (Iași, Galați, București, Craiova, Chișinău, Cluj-Napoca, Bălți, Zürich, Zaragoza).

Comunicările magistrale în plen, de înalt nivel academic, au fost susținute de prof. dr. Elena-Brândușa Steiciuc (USV) - L’auteur francophone Amin Maalouf et la restitution transculturelle / transtextuelle des écrits anciens, prof. dr. Luminita Hoarță Cărăușu (UAIC, Iași) - Arsenie Boca. Cărarea împărățieiși Cuvinte vii. Structuri analitice la nivel de flexiune și la nivel sintactic, prof. dr. Ștefan Oltean (UBB, Cluj-Napoca) - Multiple facets of proper names. A syntactic and semantic viewși de dr. Emilia David de la Universitatea din Pisa, Italia, The Romanian Avant-garde: Its Belated and Flawed Reception. La această ediție a revenit și conf. dr. Daiana Cuibus, director general al Institutului limbii române, instituție cu care universitatea noastră derulează mai multe proiecte comune.

În prima zi a conferinței, un moment important l-a constituit lansarea volumului Studii lingvistice aplicate de pragmatică, retorică și sintaxă a limbii române vorbite actuale, coordonat de Luminita Hoarță Cărăușu și apărut recent la Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.Lucrarea a fost prezentată de prof. dr. Rodica Nagy (FLSC, USV) și de lector dr. Alice Roșu, de la Facultatea de Inginerie Alimentară din USV.

Conferința DCVL, sprijinită și anul acesta de Ministerului Educației Naționale, a fost coordonată de universitarii Mircea A. Diaconu și Rodica Nagy.