Viorica Dăncilă a vorbit, într-un interviu pentru The Guardian, despre europarlamentare și despre motivele pentru care Guvernul nu susține candidatura lui Kovesi la șefia Parchetului European. Kovesi "să își rezolve problemele cu justiția" înainte de a își asuma un astfel de rol, spune premierul.

Peste 80% din români au susținut o interdicție asupra guvernului, privind capabilitatea acestuia de a aduce schimbări legislative prin ordonanțe de urgențe și aprobarea amnistiilor în cazurilor de corupție, notează publicația The Guardian.

"Nu consider aceste alegeri ca pe o victorie pentru partidele de opoziție, ci ca pe o înfrângere pentru PSD", a declarat Dăncilă pentru jurnaliștii de la The Guardian.

"Am înțeles mesajul de la 26 mai. Nu am discutat despre sistemul de justiție, nu am lăsat pe nimeni să se implice în acel subiect...Mi-ar plăcea să mă întorc la agenda care se concentrează mai mult asupra cetățenilor și mai puțin asupra sistemului de justiție", a adăugat aceasta.

Precum Brexit în Marea Britanie, lupta împotriva corupției și schimbările din justiție au dominat discuțiile politice din România în ultimii ani, subliniază publicația, amintind că România se află printre cele mai corupte state din Uniunea Europeană, potrivit organizaţiei Transparency International.

O altă sursă a tensiunii între București și Bruxelles a fost cauzată de negocierile privind șefia Parchetului European. Laura Codruța Kovesi, fosta șefă DNA, nu este sprijinită de Guvernul român, însă a obținut susținerea Parlamentului European.

Kovesi a fost demisă din funcția de șefă DNA, anul trecut, într-o mișcare considerată a fi motivată politic, adăugă jurnaliștii de la The Guardian.

Dăncilă a declarat, referitor la această problemă, că Laura Codruța Kovesi trebuie "să își rezolve problemele cu justiția" înainte de a își asuma un astfel de rol.

"Dacă acele acuzații au fost reale? Nu știu dacă sunt reale, sau nu, este doar o ipoteză, însă sunt de părere că imaginea României va fi afectată și vreau ca imaginea țării mele să fie una bună", a afirmat premierul român.

Cu toate acestea, jurnaliștii de la The Guardian notează că Viorica Dăncilă înfruntă propriile probleme de imagine, fiind acuzată că numirea sa în funcția de premier a fost în interesul lui Liviu Dragnea.

"Nu putem dezbate performanța ei ca premier. Nimeni din România nu este de părere că este un premier credibil și că este cea care decide direcția în care se îndreaptă partidul", a declarat Dan Barna.

"Aceste acuzații vin din partea Opoziției. Premierul este cel care conduce guvernul. Domnul Dragnea nu venea la Guvern și nici nu dădea indicații", afirmă Dăncilă.

Despre guvernul pe care îl conduce, Dăncilă a declarat că acesta se concentrează pe domenii precum educația, sănătatea și infrastructura. Premierul a mai adăugat că îmbunătățirea relațiilor cu Bruxelles este o prioritate.

"Încă din 2011 întâlnim toate criteriile pentru a adera la spațiul Schengen. Cu toate acestea, decizia politică este împotriva aderării noastre la Schengen", a declarat aceasta.

Despre mecanismul MCV, Dăncilă a afirmat că dacă "ar fi valid pentru toate statele membre, atunci nu ar mai exista un standard dublu", însă acesta se aplică doar la două state.

"Nu vrem să repetăm greșelile din trecut", a concluzionat Dăncilă.