500 de artişti din străinătate şi peste 1.500 de artişti amatori din judeţ sunt aşteptaţi, în perioada 26-28 iulie, la Festivalul Internaţional de Folclor „Întâlniri Bucovinene”, ediţia a XXX-a, ce se va desfăşura pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor din Câmpulung Moldovenesc. Manifestarea este organizată de Primăria municipiului Câmpulung Moldovenesc, Consiliul Judeţean Suceava şi Centrul Cultural „Bucovina”.

Festivalul „Întâlniri Bucovinene” nu reprezintă doar un eveniment cultural multietnic ce nu are echivalent în Europa, ci şi o istorie de iniţiere a legăturilor bazate pe parteneriat între ţările care au semnat protocolul de colaborare (Polonia, România, Ungaria şi Ucraina).

„Întâlniri Bucovinene”, după cum ne-au spus reprezentanţii Centrului Cultural „Bucovina”, de treizeci de ani popularizează şi apără cultura populară bucovineană, accentuează toleranţa şi dialogul cultural ca modalitate de funcţionare în relaţiile contemporane complexe.

 

Desfăşurare itinerantă

Iniţiatorul şi principalul organizator al festivalului, timp de 29 de ani, a fost Casa de Cultură din Piła - Polonia, respectiv Zbigniew Kowalski, care este şi directorul festivalului.

Având o desfăşurare itinerantă (Polonia - Jastrowie şi Piła / 19-23 iunie; Lubań / 22-23 august, Dzierźoniów / 24-25 august); Ucraina - Cernăuţi / 20-22 septembrie; România - Câmpulung Moldovenesc / 26-28 iulie; Ungaria - Bonyhád / 2-4 august), festivalul demonstrează ce loc important ocupă cultura în procesul înţelegerii şi cunoaşterii, respectului reciproc, toleranţei în convieţuire şi bunei vecinătăţi între diferitele grupuri etnice.

În cadrul Festivalului Internaţional de Folclor „Întâlniri Bucovinene” se desfăşoară şi faza finală a Festivalului-concurs judeţean de folclor „Comori de suflet românesc”, ediţia a XVII-a, manifestare la care vor concura 70 de grupuri folclorice de amatori, cele care s-au situat pe locul I la fazele zonale, care s-au desfăşurat în martie-aprilie 2019.

 

Târgul meşterilor populari

La evenimentul de la Câmpulung Moldovenesc, cu prilejul căruia va fi organizat şi un Târg al meşterilor populari (35 meşteri din judeţul Suceava, din Iaşi, Botoşani, Bârlad, Vâlcea, Dorohoi, Corund, Republica Moldova), se aşteaptă un număr record de participanţi: 500 de artişti din străinătate, peste 1.500 de artişti amatori din judeţ, alături de care vor evolua în spectacol: Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu” din municipiul Suceava, Ansamblul „Romanaţi” din Caracal şi, în recital, artistul Ion Palade din Chişinău.