Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 4/2016 privind modificarea şi completarea Legii educației naționale nr. 1/2011, care prevede că o diplomă de doctorat poate fi anulată doar în instanţă, informează Administrația Prezidențială, citată de Mediafax.

„Art. 146¹ . – Diploma de doctor încetează să mai producă efecte juridice, după pronunţarea unei hotărâri definitive a unei instanţe judecătoreşti”, prevede legea adoptată de Parlament.

Pe 19 aprilie, șeful statului a sesizat CCR în legătură cu actul normativ, motivând că legea a fost adoptată, în procedura reexaminării, cu ignorarea Deciziei CCR din 26 octombrie 2016 prin care a fost constatată neconstituţionalitatea actului normativ în ansamblul său. Astfel, potrivit deciziei Curții, procedura legislativă trebuia sistată şi reluată de Parlament.

În acelaşi timp, Klaus Iohannis a argumentat, în obiecția de neconstittuționalitate, că judecătorii Curţii ar trebui să ţină seama şi de încălcarea competenţei primei camere sesizate, Camera Deputaţilor, care nu a dezbătut textul şi soluţiile adoptate de Senat.

Cu toate acestea, pe 20 iunie, judecătorii Curții Constituționale au respins, cu majoritate de voturi, sesizarea de neconstituţionalitate a preşedintelui Klaus Iohannis pe Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 4/2016 privind modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011.