Modul de depozitare al deșeurilor la punctele de colectare din municipiul Suceava lasă în continuare mult de dorit. Deși sistemul de colectare a fost modernizat, prin înlocuirea vechilor buncăre cu puncte de colectare modernizate, semiîngropate sau îngropate, cu capacitate de stocare aproape dublă, cu capac, astfel încât deșeurile să nu mai poată fi scoase și răscolite, în continuare, în multe locuri din oraș, mormane de gunoi sunt aruncate lângă pubelele de colectare care stau goale, gunoiul din casă este aruncat în pubelele stradale, resturile din construcții ajung în pubelele de gunoi menajer și multe alte anomalii, care nu mai au nici o justificare.

Tocmai de aceea, de o perioadă de timp, zonele de colectare a deșeurilor sunt verificate periodic de inspectori din Primăria Suceava, care constată neregulile, atrag atenția celor care nu se conformează normelor în vigoare, dau avertismente și chiar amenzi, când e cazul.

„Sub deviza <Așa NU❗> Primăria Municipiului Suceava desfășoară diverse acțiuni care au ca scop încurajarea colectării selective a deșeurilor, de la implementarea punctelor de colectare moderne până la acțiuni de informare și instruire/învățare a cetățenilor cu privire la buna desfășurare a acestui proces.

Colegii de la Serviciul de Ecologizare verifică în teren dacă se colectează selectiv deșeurile și au aplicat deja o amendă de 2500 de lei unei persoane juridice de pe raza municipiului Suceava, în urma sesizării făcute de către localnici cu privire la depunerea neconformă a deșeurilor, situație prezentată și în imagini”, a declarat viceprimarul Lucian Harșovschi.

Până acum au fost întocmite și înmânate, în diferite situații, agenților comerciali 41 de note de constatare/inspecție/avertismente pentru încălcări minore ale prevederilor HCL nr.353/17.12.2015.
„În momentul în care abaterile sunt majore și se încalcă normele minime de bun-simț, se va aplica direct amendă, fără avertisment. Vreau din tot sufletul să nu ne mai întâlnim cu astfel de cazuri!! Sper și cred că toți cetățenii municipiului Suceava își doresc și militează pentru un oraș curat!”, a spus Lucian Harșovschi, care a participat în teren la acțiunile de informare a cetățenilor în privința depozitării corecte a deșeurilor.