În ziua de Sf. Nicolae, Şcoala Gimnazială „Mihai Halunga” Hănţeşti a găzduit cea de-a treia ediţie a Festivalului-concurs de tradiţii şi obiceiuri „Moşteniri din străbuni în Valea Siretului”, organiza în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Hănţeşti şi cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava.

Evenimentul s-a desfăşurat la Căminul Cultural al comunei şi s-a bucurat de participarea a numeroşi invitaţi atât din judeţul Suceava, cât şi din regiunea Cernăuţi, Ucraina.

Potrivit prof. Iuliana Colbu, începând din acest an, manifestarea a devenit festival-concurs şi a înscris peste 20 de şcoli în competiţie. Au participat peste 500 de elevi de la şcoala gazdă şi de la şcoli din oraşul Suceava (Şcoala „Miron Costin”, Şcoala „Jean Bart”, Şcoala „Ion Creangă”) ori din localităţi precum Adâncata, Zvoriştea, Siminicea, Zamostea, Dărmăneşti, Vereşti, Şerbăuţi, Dolheştii Mici, Ostra, Călineşti Enache, Calafindeşti, Părhăuţi, Stroieşti şi altele.

Invitaţi speciali au fost elevii Şcolii Medii Voloca, raionul Hliboca, regiunea Cernăuţi, Ucraina.

Juriul a fost alcătuit din profesori de specialitate şi interpreţi de muzică populară şi prezidat de prof. Niculai Mintenco, din Ucraina, artist emerit al poporului.

Spectatorii s-au bucurat de momente artistice diverse, de la colinde şi urături interpretate individual sau în grup, jocul căiuţilor, al caprei, al ursului sau al mascaţilor, până la prezentarea portului popular şi a unor obiceiuri culinare specifice Postului Crăciunului.