Filmul „Cardinalul”, care spune povestea lui Iuliu Hossu, episcop greco-catolic, cel care a citit Declaraţia Unirii în timpul Adunării de la Alba Iulia din 1918, va fi proiectat în Auditorium „Joseph Schmidt” al Universităţii.

Evenimentul este programat pentru luni, 9 decembrie, de la ora 19.00.

Preţul unui bilet este de 5 lei.

Potrivit Casei de Cultură a Studenţilor Suceava, Iuliu Hossu a fost episcop de Cluj-Gherla, iar după venirea comuniştilor la putere s-a opus trecerii forţate a credincioşilor greco-catolici la ortodoxie. A fost arestat în noaptea de 28 spre 29 octombrie 1948, împreună cu alţi clerici, în timpul epurării reprezentanţilor Bisericii Greco-Catolice. Între 1950 şi 1954 a fost întemniţat în închisoarea din Sighet, iar din 1956, a fost izolat în la mânăstirea ortodoxă Căldăruşani vreme de aproape 15 ani. În 1969 a fost creat cardinal in pectore de Papa Paul al VI-lea. A decedat în 1970, în Bucureşti.
Pe 2 iunie 2019, Iuliu Hossu şi episcopii greco-catolici ucişi în temniţele comuniste din România – Valeriu Traian Frenţiu, Alexandru Rusu, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan şi Vasile Aftenie, au fost beatificaţi la Blaj de Papa Francisc.
Pelicula „Cardinalul” este regizată de Nicolae Mărgineanu, având în distribuţie pe Radu Botar, Ioan Andrei Ionescu, Richard Bovnoczki, Cristi Iacob, după un scenariu de Bogdan Adrian Toma.