Doi farmacişti, soţ şi soţie, au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, fiind cercetaţi în stare de libertate pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: tentativă la infracţiunea de fraudă informatică, infracţiunea de evaziune fiscală şi infracţiuniledefals în înscrisuri sub semnătură privată, după ce au folosit datele unui client al farmaciei pentru a juca online pe un site de jocuri de noroc. Şi au şi câştigat bani.
Din probatoriul administrat în cursul urmăririi penale au rezultat următoarele:
Inculpaţii sunt soţ şi soţie şi ambii profesează ca farmacişti, la puncte de lucru din judeţul Suceava ale aceleiaşi farmacii.
În cursul lunii martie 2015, persoana vătămată s-a deplasat la punctul de lucru al farmaciei la care îşi exercita atribuţiile de serviciu inculpatul, ocazie cu care aceasta a obţinut un card de fidelitate la respectiva farmacie, iar inculpatul a intrat în posesia unei copii scanate a actului de identitate al persoanei vătămate.
Ulterior, în aprilie 2016, cei doi soţi farmacişti au introdus date false în sistemul informatic al unui organizator de jocuri de noroc online, iar pe 23 aprilie 2016 au creat un cont de jucător pe site-ul respectiv sub identitatea persoanei vătămate, în baza copiei scanate a actului de identitate al acesteia. Inculpaţii au folosit ulterior acest cont de jucător, sub identitatea persoanei vătămate, şi au realizat câştiguri din jocuri de noroc în sumă de 2.356 lei, sumă achitată de agentul economic către cei doi inculpaţi. Aceste acţiuni pot produce persoanei vătămate o pagubă, constând în obligaţiile fiscale aferente venitului din jocuri de noroc, prejudiciu care încă nu s-a produs.
Pe 24 aprilie 2016 farmacistul s-a prezentat la un punct de lucru al organizatorului de jocuri de noroc, a depus în numerar suma de 500 lei printr-o dispoziție de încasare şi a semnat în fals dispoziţia menţionată cu numele persoanei vătămate, dispoziţia de încasare fiind păstrată de agentul economic ca document de plată a sumei de 500 de lei.
Ulterior, pe 28 aprilie 2016, inculpata s-a prezentat la acelaşi punct de lucru, a ridicat în numerar suma de 2.356 lei printr-o dispoziție de plată şi a semnat în fals dispoziţia menţionată cu numele persoanei vătămate, dispoziţia de plată fiind păstrată de agentul economic ca document de plată a sumei de 2.356 de lei.
„De asemenea, inculpaţii au ascuns sursa impozabilă obţinută în cursul anului 2016, în sensul că, după ce în luna aprilie 2016 au creat, folosind date false, un cont de jucător pe o platformă de jocuri de noroc la distanţă, sub identitatea persoanei vătămate, au folosit acest cont de jucător şi au obţinut la data de 28.04.2016 câştiguri din jocuri de noroc la distanţă în sumă de 2.356 lei, venituri pe care nu le-au declarat organelor fiscale, modalitate în care s-au sustras de la plata impozitului pe venitul realizat”, se mai menţionează în probatoriu.
Cauza a fost instrumentată de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava împreună cu poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie al judeţului Suceava – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Dosarul a fost înaintat spre soluţionare Tribunalului Suceava.
„Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în nici un fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, menţionează procurorii.
Comentarii