Președintele României a semnat sâmbătă, 14 martie, decretul pentru promulgarea Legii privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ.

Legea a fost publicată, sâmbătă seară, în Monitorul Oficial și intră în vigoare la trei zile după publicare, adică pe 17 martie, și va fi obligatorie pentru toți angajatorii, atât din mediul public, cât și din mediul privat.

În prezent, peste trei milioane de elevi stau acasă, într-o vacanță forțată, până pe 23 martie, în vederea prevenției răspândirii infecției cu coronavirus (COVID-19).

Măsura s-ar putea prelungi până după vacanța de Paște, până pe 22 mai, în funcție de evoluția numărului cazurilor de îmbolnăvire.

La nivelul județului Suceava, circa 112.000 de elevi și preșcolari stau acasă de pe 11 martie.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis închiderea tuturor unităților școlare publice din învățământul preșcolar (grădinițe), primar, gimnazial, liceal, post liceal și profesional, măsura vizându-i și pe elevii care învață în școli private.

Revenind la legea promulgată sâmbătă, aceasta acordă zile libere unuia dintre părinți, pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a școlilor unde aceștia sunt înscriși, din cauza condițiilor meteo sau a altor situații extreme.

Prevederile acesteia se vor aplica părinților ai căror copii au vârsta de până în 12 ani, înregistrați în cadrul unei unități de învățământ (sau până la 18 ani, pentru părinții copiilor cu dizabilități înregistrați în cadrul unei unități de învățământ).

Părinții pot apela la aceste zile libere dacă locul de muncă nu permite munca la domiciliu sau telemunca. Zilele libere plătite pot fi luate pe toată durata în care autoritățile decid închiderea școlilor respective.

Pentru perioada în care vor sta acasă, părinții vor primi 75% din salariul net. 

Zilele libere plătite se vor acorda la cererea unuia dintre părinți, respectiv a tutorelui legal, în cazul familiilor monoparentale. Prevederile se aplică pe baza unei declarații pe propria răspundere, semnată de către ambii părinți, cu excepția familiilor monoparentale, depusă la angajator de către părintele care va supraveghea copilul în perioada menționată.