Dacă nu ar fi fost pandemia, acum, la conducerea primăriilor din județ am fi avut deja noi primari, viceprimari și consilieri locali sau, în cazul unora, ar fi fost doar adăugat un nou mandat în palmares. La fel și în cazul Consiliului Județean.

Dacă ar fi rămas în vigoare ordonanța de urgență a Guvernului Orban, declarată neconstituțională de CCR, mandatele tuturor ar fi fost prelungite până la 31 decembrie 2020, adică până la Revelion. Dar nu a fost să fie nici așa, nici așa, ci tocmai până la 1 noiembrie 2020.

Camera Deputaţilor a votat luni, 15 iunie, în calitate de for decizional, proiectul de lege privind prelungirea mandatelor aleşilor locali, cu 204 voturi pentru, 3 împotrivă şi 66 de abţineri.

Iniţiativa legislativă adoptată prevede că mandatele în curs ale primarilor, primarului general al municipiului Bucureşti, preşedinţilor de consilii judeţene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi consiliilor judeţene se prelungesc până la data de 1 noiembrie 2020.

Altfel spus, actualii aleși locali și județeni au parte de cel mai lung mandat din istoria postdecembristă, de patru ani și jumătate.

 

Când vor avea loc alegerile locale?

Data alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 se stabileşte prin lege organică, cu cel puţin 60 de zile înaintea votării, este o altă prevedere a legii iniţiate de Marcel Ciolacu şi Alfred Simonis (PSD), Florin Roman (PNL) şi Călin Popescu-Tăriceanu (ALDE).

Cel mai probabil, data alegerilor locale va fi 27 septembrie, asupra căreia s-au pus de acord reprezentanții mai multor partide parlamentare.

De asemenea, în noua lege se menționează că la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 listele de susţinători vor putea fi semnate şi depuse şi electronic.