Numărul sucevenilor care solicită testarea Covid pentru a pleca în vacanță în state care solicită certificat care atestă că persoana nu este infectată cu noul coronavirus crește de la o zi la alta. La Direcția de Sănătate Publică Suceava, potrivit directorului Dinu Sădean, în data de 15 iulie au fost efectuate 31 de teste și s-au programat deja, până pe 23 iulie, încă 127 de persoane.

La Spitalul Municipal Vatra Dornei, managerul Valentin Stan a declarat, joi, că până în data de 22 iulie sunt programate aproximativ 100 de persoane.

Dacă la DSP Suceava testarea pentru călătorie riscă să se blocheze deoarece aici se procesează cu prioritate testele persoanelor simptomatice, ale contacților simptomatici ai celor confirmați pozitiv cu Covid, precum și ale pacienților de la spitalele din Rădăuți și Fălticeni și de la un centru de dializă, Spitalul din Vatra Dornei, care nu internează pacienți cu Covid, și-a mărit capacitatea de testare, prin achiziția a încă unui extractor. Asta îi permite ca într-un singur schimb să proceseze 98 de probe și să dea rezultatele în aceeași zi. Managerul Valentin Stan a precizat că din data de 15 iulie certificatele de testare PCR pentru SARS-CoV-2 sunt eliberate și în limba engleză, facilitate importantă deoarece toate statele care solicită acest test pentru români vor buletinul de analiză în limba engleză.

DSP Suceava eliberează deocamdată certificatele doar în limba română, dar dr. Sădean a spus că a făcut demersurile necesare pentru ca în cel mai scurt timp această problemă să fie rezolvată.

Reamintim că la Direcția de Sănătate Publică Suceava, str. Scurtă nr. 1A, prețul unui test PCR este de 248 de lei, iar programările se fac doar telefonic, la numărul  0731.500.361; la Spitalul Municipal Vatra Dornei, str. M. Eminescu nr. 12, prețul este de 250 de lei, iar programările se fac la numărul de telefon 0230.371.821. Teste PCR efectuează și SC Ultratest Rădăuți, str. Spitalului nr. 2B (vizavi de Spitalul Vechi), cu prețul de 300 de lei. Programările se fac la numărul de telefon 0745.389.415. Laboratorul de analiză moleculară al Spitalului de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava este destinat exclusiv testării pacienților și cadrelor medicale.