Un exemplar al uneia dintre cele mai veninoase specii de șerpi de pe teritoriul României, vipera neagră, a fost surprinsă recent, în imagini video, de către reprezentanții Ocolului Silvic Crucea, din cadrul Direcției Silvice Suceava.
Imaginile surprinse de Marius Fircal, prezentate pe pagina RNP Romsilva, au devenit rapid virale, fiind puternic distribuite și apreciate.
Vipera neagră are o lungime care variază între 40 şi 60 de cm. Ele preferă habitatul cu umiditate mare, unde sunt diferențe mari de temperatură. De obicei trăiesc la altitudini mari, de peste 1500 de m.
Viperele sunt specii veninoase și trebuie evitat contactul cu ele, acestea atacând dacă se simt amenințate. Specialiștii recomandă turiștilor aflați în drumeții în natură în zonele unde trăiesc vipere să evite suprafețele cu pietriș, stâncoase sau însorite, să cerceteze cu atenție locul unde se așează și să nu introducă mâinile între crăpăturile stâncilor.
Specialiştii spun că muşcătura acestui şarpe poate duce la moartea unui om în aproximativ 10 ore, dacă nu se intervine cu antidot. Dacă un turist este muşcat, trebuie să evite pe cât posibil mişcarea, tocmai pentru a nu favoriza răspândirea veninului.
Totuși, riscul ca o persoană să moară de pe urma unei mușcături de viperă neagră e mai mic decât în cazul viperei cu corn, deoarece multe mușcături sunt „uscate”, fără inoculare de venin. Simptomele care arată că vipera a inoculat venin apar la circa o oră de la mușcătură și se manifestă prin tumefierea zonei mușcăturii, durere violentă, greață, vărsături, senzație acută de sete, transpirații reci, accelerarea pulsului și respirație accelerată.
Viperele instinctiv pleacă din calea oamenilor dacă simt prezența lor. Dacă întâlnești o viperă trebuie să te îndepărtezi încet, cu fața la ea. Nu alerga și nu țipa - poate determina șarpele să atace.
Vipera este răspândită în numeroase zone din Europa, inclusiv în România. Viperele se hrănesc cu mamifere mici, șopârle, broaște sau păsări și preferă habitatele stâncoase din zonele montane.
În România vipera (ambele subspecii) sunt protejate de lege conform convenției de la Berna ratificată de România în toate ariile naturale protejate, fiind considerată specie de interes comunitar și este sub protecție strictă.
Romsilva - Directia Silvica Suceava administrează, prin intermediul celor 24 de ocoale silvice, peste 270 de mii de hectare păduri de stat, din care 21.000 de hectare prin intermediul Ocolului Silvic Broșteni.