Inspectoratul Școlar Județean Suceava a primit recent, într-o zi internațională a voluntariatului, 5 decembrie, „Marele Premiu pentru un Mediu Curat”, ediția 2020, printr-un proiect coordonat de inspector școlar pentru educație permanentă, prof. Tatiana Vîntur. Este vorba de Marele premiu pentru Instituții publice -  proiectul de educație pentru mediu „Tezaur ECOlogic”, premiu ce a fost obținut și în anul 2019 de Inspectoratul Școlar Județean Suceava. Gala Premiilor Pentru Un Mediu Curat este un concurs anual de tradiție, organizat de Asociația ECOTIC și dedicat inițiativelor de protecție a mediului și conservare a resurselor planetei care a ajuns la XII-a ediție.

Proiectul „Tezaur ECOlogic” inițiat de Inspectoratul Școlar Județean Suceava se desfășoară în parteneriat cu Centrul Carpato Danubian de Geoecologie, cu sprijinul ONG-urilor locale și al organizațiilor coordonatoare ale proiectelor internaționale, naționale, regionale, județene, locale. „Tezaur ECOlogic” are scopul de a promova educația pentru mediu prin activități de voluntariat în comunitățile educaționale pentru a forma o atitudine responsabilă față de natură.

 

 Proiect anual

 

Prof. Tatiana Vîntur, coordonatorul proiectului, a declarat că Marele Premiu al Educației pentru Mediu –  instituții publice, la Gala anuală organizată de ECOTIC din 2019, acordat pentru proiectul „Tezaur ECOlogic”, a motivat comunitățile educaționale astfel încât acestea au participat activ, responsabil în acțiuni specifice educației pentru mediu, și, astfel, au reușit să câștige și anul acesta. „Proiectul se desfășoară anual, pe parcursul a 12 luni, cu participarea a 210 școli cu personalitate juridică din județul Suceava, în proiecte internaționale: Eco-Școala, Să învățăm despre pădure, Tineri reporteri pentru mediu; proiecte naționale: <Creează-ți mediul>, Concursul de proiecte de mediu, Școala altfel; proiecte inițiate de unitățile școlare din județ: <O lume mai curată, o lume mai bună>, <Micii inventatori eco>, Biodiversity; campanii de plantare <Copacul tău pentru Pământul nostru>, <Dăruiește un copac Pământului>, <Plantăm azi pentru oxigenul de mâine>, <Verde pentru Planeta albastră>. Exemplu de  bună practică, proiectul <Tezaur ECOlogic> a primit Marele Premiu al Educației pentru Mediu –  instituții publice, la Gala anuală organizată de ECOTIC în 2019”, a spus inspectorul școlar Tatiana Vîntur.

 

 Școală – familie – comunitate

 

Proiectul este sustenabil prin rezultatele sale și plusvaloarea dată de acțiunile periodice ce au implicat 210 comunități educaționale, peste 150.000 de copii și elevi din județul Suceava. Inițiatorii proiectului au spus că prin educație, activități școlare și extraşcolare, comunitățile școlare, sprijinite de familie și comunitate, au răspuns problemelor de mediu identificate: „Gândim global, dar acționăm local”.

Acțiunile educative desfășurate au contribuit la dobândirea competențelor necesare explorării mediului înconjurător, de a acționa în folosul naturii, de a participa la activităţile de protejare a mediului într-o exersare constantă a responsabilității față de natură. „Explorarea naturii, experimentele, povestirile ştiinţifice, proiectele de mediu, activităţile practice: ecologizare, plantare, curățenie, colectare selectivă, reciclare, dar și lecțiile învățării online au schimbat abordările voluntarilor și ecologiștilor convinși fiind că mediul natural nu poate fi apărat numai într-o zi, ci în toate cele 365 de zile ale fiecărui an, în fiecare clipă a fiecărei zile, de toţi locuitorii planetei. Împreună, școală – familie – comunitate, prin implicare, cetățenie activă, responsabilizare și acțiune civică  contribuim la păstrarea tezaurului natural clădind anual Tezaurul ECOlogic”, a explicat coordonatorul proiectului, prof. Tatiana Vîntur. Prezentarea proiectului: https://issuu.com/tatianavintur/docs/tezaur_ecologic20.