Controalele efectuate de echipele mixte ale Poliției, Gărzii Forestiere și a Direcției Silvice Suceava la firmele care se ocupă cu exploatările forestiere și tăierea și rindeluirea lemnului au scos la iveală o grămadă de încălcări ale legislației. Au fost vizați agenții economici care aveau avizate partizi de exploatare forestieră contractate și exploatate, precum și transporturile și achizițiile de material lemnos

Cu această ocazie s-a constatat că s-a expediat cantitatea totală de 521,64 m.c. material lemnos (444,37 m.c. bușteni gater molid și 29,97 m.c. lemn foc fag) cu avize de însoțire din care nu rezultă proveniența legală. De asemenea, s-a expediat cantitatea totală de 47,73 (44,57 m.c. lemn foc brad și 2,73 m.c. lemn foc paltin de munte), fără proveniență legală. În depozitele de materiale lemnoase s-a descoperit cantitatea totală de 292,76 m.c. material lemnos (bușteni gater rășinoase) cu avize de însoțire din care nu reiese proveniența legală. În plus, echipele de control au identificat cantitatea totală de 137,34 m.c. material lemnos exploatat ilegal, față de care s-au dispus măsuri de confiscare și dare în custodie către organele silvice. Lista abaterilor mai cuprinde și neverificarea veridicității codurilor unice online Woodtracking, raportarea eronată a datelor în programul SUMAL/WOODTRACKING, dar și neamplasarea panourilor de informare în platformele primare a parchetului de exploatare.

Pentru toate aceste nereguli s-au aplicat 8 sancțiuni contravenționale, în cuantum total de 45.000 lei. În plus, s-a dispus confiscarea cantității totale de 951,74 m.c. material lemnos în valoare de 259.170,61 lei.