Persoanele care s-au înscris pe listele cu cei care doresc să se vaccineze în etapa a doua, transmise de instituțiile și firmele la care lucrează către Prefectura Suceava, trebuie să-și facă programare prin una dintre modalitățile comunicate de Direcția de Sănătate Publică. Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Suceava, Emilian Țehaniuc, a precizat, joi, că Prefectura a solicitat aceste liste de la instituții și firme doar pentru a evalua necesarul de doze de vaccin pentru etapa a doua. „Aceste liste au un caracter pur statistic. Nu face Prefectura programări”, a afirmat acesta.

Ca urmare, chiar dacă listele cu cei care doresc să se vaccineze au fost solicitate nominal și nu ca număr de solicitanți din fiecare instituție în parte, cei înscriși așteaptă degeaba ca Prefectura să-i anunțe ziua și ora la care sunt programați pentru imunizarea împotriva Covid-19. Modalitățile de programare sunt următoarele, conform purtătorului de cuvânt al DSP Suceava, Gabriela Băncilă: persoanele cu vârsta peste 65 de ani se pot înscrie individual sau prin aparținători direct pe platforma https://vaccinare-covid.gov.ro sau telefonic, prin call center, la numărul de telefon 021 414 44 30, precum și prin direcțiile de asistență socială din primării. Menționăm că aplicația confirmă vârsta prin verificarea CNP-ului.

Persoanele cu boli cronice, indiferent de vârstă, se înscriu prin intermediul medicului de familie, prin call center sau prin direcțiile de asistență socială din primării, iar persoanele cu grad ridicat de risc din centrele medico-sociale și din centrele rezidențiale - prin intermediul administratorului.

Personalul care desfășoară activități în domenii cheie, esențiale se înscrie prin intermediul angajatorului, care poate face înscrierea fie pe platformă, fie prin call center. La înscriere sunt necesare următoarele date: nume, prenume, seria și numărul cărții de identitate, CNP, număr de telefon și o adresă de e-mail pentru comunicarea datei, orei și centrului de vaccinare la care solicitantul este programat pentru administrarea primei doze de vaccin și a celei de rapel.

Gabriela Băncilă a subliniat că, până când vor fi autorizate și vor deveni operaționale cele 22 de centre de vaccinare comunitare propuse de administrațiile locale pe raza județului Suceava, rămân deschise și operaționale cele 7 centre de vaccinare deschise în etapa I: la spitalele din Suceava, Rădăuți, Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Gura Humorului și Siret.