Incendiul puternic care a distrus miercuri seară Biserica cu hramul ”Sf. Arhangheli Mihail și Gavril” din Brodina de Sus și a afectat grav clopotnița acesteia a izbucnit, conform cercetărilor efectuate de pompieri după finalizarea acțiunii de stingere, de la jarul aprins căzut din centrala termică a locașului de cult. Credincioșii din localitate urmau să participe astăzi la slujba sărbătorii Sf. Ierarh Vasile cel Mare, conform calendarului Iulian după care se respectă sărbătorile în Brodina de Sus, însă din păcate, neatenția în supravegherea focul făcut în centrala termică a dus la izbucnirea incendiului din interiorul clădirii. Focul s-a răspândit cu mare viteză, întreaga clădire a bisericii fiind ridicată din lemn.

Incendiul a fost anunțat cu puțin timp înainte de ora 18.00, după ce apucase să cuprindă interiorul bisericii și a fost văzut de locuitorii din apropiere. Prin intermediul unui apel la 112 a fost solicitată intervenția pompierilor, nu mai puțin de 10 echipaje de pompieri, cuprinzând militari de la Vicovu de Sus, Câmpulung Moldovenesc și Rădăuți, împreună cu Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență ale comunelor Straja și Brodina acționând pentru limitarea efectelor incendiului și lichidarea acestuia. Drumul neasfaltat și greu accesibil spre Brodina de Sus, înghețat pe porțiuni întregi și cu pericol de derapare, a îngreunat accesul în zonă și a întârziat intervenția pompierilor, care au pierdut timp prețios până au ajuns la locul incendiului. La sosirea echipajelor focul cuprinsese întreaga clădire a bisericii, flăcările fiind propagate și la clopotnița din lemn a bisericii, făcând intervenția de stingere mult mai grea.

Din păcate biserica construită din lemn și învelită cu tablă, cu o suprafață de circa 200 de metri pătrați, a ars în totalitate în timpul incendiului, cu toate obiectele de cult, cărțile, veșmintele preoțești și mobilierul aflate în interior. Flăcările au afectat grav și clădirea din lemn a clopotniței, pe o suprafață de 100 de metri pătrați, degradând și clopotele montate la nivelul superior. Eforturile făcute de pompieri au dus la salvarea structurii de rezistență a clopotniței. După circa 6 ore de intervenție, pompierii au reușit să lichideze și ultimele focare ale incendiului, cercetările efectuate de ei la locul izbucnirii incendiului stabilind că acesta a fost provocat de jarul aprins căzut din camera de ardere a centralei termice, montată într-o încăpere ridicată din BCA și lipită de clădirea bisericii.

Biserica cu hramul ”Sf. Arhangheli Mihail și Gavril” fusese construită în urmă cu douăzeci de ani din lemn, în jurul unui paraclis existent acolo din anul 1907, preotul Bogdan fiind cel care slujea în sfântul locaș pentru credincioșii din satul Brodina de Sus.

În ceea ce privește accesul greu în zonă, dinspre Rădăuți, precum și dinspre Câmpulung Moldovenesc, prin Brodina sau prin Izvoarele Sucevei, locuitorii satului Brodina de Sus și ai Văii Brodinei au protestat de mai multe ori față de autoritățile județene, nemulțumiți fiind de drumul care deservește întreaga zonă, lăsat de izbeliște de ani și ani. Li s-a răspuns de fiecare dată că acest drum are doi proprietari, Consiliul Județean Suceava și Direcția Silvică Suceava, însă nimeni nu a încercat până acum să încerce o schimbare a statutului acestui drum, pentru a putea fi reabilitat în întregul său pe o distanță de doar 32 de km. În condițiile acestui incendiu violent, s-a văzut încă o dată faptul că accesul este foarte greoi pentru vehicule, iar timpii de intervenție prea lungi pentru a mai putea salva ceva dintr-o zonă atât de izolată.