Începând cu semestrul al II-lea, pe 8 februarie 2021, majoritatea școlilor se vor redeschide. Este declarația făcută de președintele Klaus Iohannis, la finalul unei ședințe pe care a convocat-o joi după-amiază, la Cotroceni, pe tema deschiderii școlilor. S-a propus revenirea la sistemul descentralizat care ține cont de evoluția pandemiei în fiecare localitate, însă decizia finală va fi luată pe 2 februarie. Președintele României, Klaus Iohannis,a comunicat că, în unanimitate, s-a ajuns la o concluzie extrem de importantă: „începând din semestrul II, din 8 februarie, majoritatea școlilor se vor redeschide, asta, evident, în condițiile în care pandemia evoluează aproximativ la fel ca în ultimele săptămâni. În semestrul II, în localitățile care se încadrează în scenariul verde, toate școlile se redeschid fizic, în localitățile din scenariul galben, merg în continuare copiii de grădiniță, copiii din ciclul primar și cei din clasele terminale”.

Conform edupedu.ro, președintele României a mai declarat că „în cazul în care localitatea intră în scenariul roșu, continuă să meargă la școală grădinița și ciclul primar. La început rămân acasă gimnaziul și liceele, dar continuă să meargă grădinițele și clasele primare, dar atunci când se trece de indicele 6, atunci școlile se închid și se merge în online”.

În ceea ce privește activitatea universităților, a spus președintele României, „aici se are în vedere că fiecare are specificul ei, decizia va fi luată la nivelul fiecărei universități, sunt liberi să se alinieze la scenariul după care funcționează și preuniversitarul”.

Pe 2 februarie, înainte să înceapă școala, va mai avea loc o reevaluare a situației pandemice și decizia finală va fi luată atunci. La ședința de joi au participat Klaus Iohannis, premierul Florin Cîțu, ministrul Sănătății – Vlad Voiculescu, ministrul Educației – Sorin Cîmpeanu, şeful Departamentului pentru Situații de Urgență – Raed Arafat, și directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică – Adriana Pistol.