Peste 4.500 de copii și tineri, profesori, din 20 de județe, sunt antrenați simultan în acțiuni dedicate poetului național Mihai Eminescu, vineri, pe 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale. 151 de școli, din județele Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Botoșani, Buzău, Constanța, Dolj, Galați, Iași, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Sălaj, Suceava, Tulcea, Vaslui, din municipiul București și din orașul Cernăuți s-au înscris până acum în programul online Ora de „Sus inima!”, iar lista rămâne deschisă. Detalii și formular de înscriere: https://forms.gle/3FdTtpzNZaTkfYX17. 

Copiii, tinerii, profesorii vor participa simultan, online, vineri, de la ora 16:00, la diverse acțiuni culturale și inspiraționale: webinarii cu invitați scriitori și artiști, sesiuni de comunicări, ateliere de creație inspirate din opera eminesciană, galerii digitale de creații artistico-plastice, concursuri de recitare, prezentare de biblioteci virtuale, turul Muzeului virtual Eminescu, vizionarea filmului documentar ,,Pe urmele lui Eminescu la Viena”, dezbateri pe marginea unor file de cronică ale Bisericii Uspenia, locașul unde pruncul Mihai Eminovici a primit Taina Sfântului Botez, prezentarea primei genealogii paterne a poetului Mihai Eminescu, al cărui bunic - Vasile Eminovici - a fost cântăreț bisericesc în satul Călinești Cuparencu - Suceava.

 

·       Nesfârșite aduceri aminte

Inspectorul școlar Daniela Ceredeev (IȘJ Suceava) ne-a spus că programul Ora de „Sus inima!” și-a propus organizarea unei serii de webinarii celebrative simultane, vineri, 15 ianuarie 2021, începând cu ora 16:00, pentru a marca sărbătoarea națională, stabilită prin Legea Nr. 238/7 decembrie 2010, cu scopul de a promova cultura, arta și efortul academic și, ulterior, a unui webinar-sumativ, de la ora 18:00, organizat de IȘJ. Anul acesta se împlinesc 171 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu. „Îngăduie‑ne, mărite Eminescu, să‑ți troienim memoria cu nesfârșite aduceri aminte, ție, celui ce ai cântat atât de dulce în limba românească și ai iubit cu foc nestins sângele din care ai răsărit. Odată cu aceasta, să ne arătăm recu­noștința față de Dumnezeu, Care din poporul român <te‑a sorbit pe tine, geniu al neamului, cum soarbe soarele un nour din marea de amar>”, spunea la un moment dat atât de frumos arhim. Mihail Daniliuc, egumenul Schitului Vovidenia – Neamț. Programul Ora de „Sus inima!” este organizat de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Suceava, în parteneriat cu sectorul Teologic-Educațional – Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, Casa Corpului Didactic „George Tofan” Suceava, Monitorul de Suceava, Televiziunea Intermedia Suceava și NEst-TV Channel.