Mai mult de 100 de camioane și autoturisme din județul Suceava au participat, sâmbătă, alături de alți șoferi din județele din Moldova, la marşul iniţiat de două asociaţii civice din Iași. Cu afișe lipite pe mașini și cu claxoane, oamenii și-au manifestat nemulțuirea față de tergiversarea construirii de autostrăzi în Moldova.

Acțiunea a fost organizată de asociaţiile „Împreună pentru A8” şi „Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei”, cu participarea unor transportatori, motociclişti, oameni de afaceri și fermieri.

Participanţii au pornit din Suceava, Iaşi, Piatra Neamţ, Botoşani, Bacău, Vaslui și au un miting programat după amiază la Cristeşti, la limita judeţelor Iaşi şi Neamţ.

Oamenii solicită finanţarea tronsoanelor de autostradă Târgu Mureş – Miercurea Nirajului (A8), Târgu Neamţ – Moţca (A8), Târgu Frumos – Leţcani – Centura de Nord a Iaşului (A8); Focşani – Bacău (A7) şi Bacău – Paşcani (A7) prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Totodată, protestatarii cer guvernului finalizarea autostrăzilor A8 şi A7 până în anul 2030. Ei spun că nu cer Guvernului favoruri, ci  „ echitate pentru o regiune care a fost constant discriminată, tratată în mod nedreptat ca o sursă de mână de lucru ieftină, în care singura soluţie pentru un trai mai bun este imigrarea”. „Moldova merită un tratament egal cu al celorlalte regiuni ale României. De aproape 14 ani tot vedem desene frumoase pe hârtie cu autostrăzile Moldovei. Vrem din partea acestui Executiv o garanţie că A8/Autostrada Unirii şi A7/Autostrada Moldovei vor fi finalizate etapizat în perioada 2026 - 2030”, afirmă reprezentanţii celor două asociații care au organizat protestul.