Ambasadorul Israelului în România, Excelența Sa David Saranga, a precizat, joi, la Suceava, care sunt condițiile de acces pentru străini în această țară. Întrebat când se va deschide Israel pentru cei care doresc să viziteze locurile sfinte creștine și care vor fi condițiile de acces, diplomatul a răspuns că țara sa vrea să semneze un acord cu guvernul român pentru recunoașterea reciprocă a certificatului de vaccinare.

„Din momentul în care vom semna acest acord, orice cetățean român va putea pleca în Israel fără să aibă nevoie de un test anti-Covid. Fiecare persoană care a fost vaccinată sau a avut Covid și are anticorpi va putea călători în Israel. Israelul a decis să deschidă granițele pentru turiști, dar numai pentru persoanele care au anticorpi. Și noi vrem să deschidă România granițele pentru turiștii din Israel, așa că vom vorbi despre deschiderea reciprocă”, a declarat ambasadorul Israelului, la o conferință de presă, la Suceava. ES David Saranga a afirmat că începând cu data de 23 mai a.c. fiecare persoană care este vaccinată sau care a avut Covid va putea călători în Israel. De asemenea, va avea nevoie de un test PCR înainte de plecare și de un test PCR și un test de anticorpi când ajunge în Israel.

În ceea ce privește aducerea Luminii Sfinte de la Ierusalim, la Paștele ortodox, ambasadorul a declarat că Lumina Harică va fi dusă de la Ierusalim la aeroportul din Tel Aviv de o delegație din Țara Sfântă, iar de aici va fi preluată de preoții veniți din România, care vor aștepta în aeroport.

De asemenea, ambasadorul Saranga a vorbit despre importanța vaccinării anti-Covid și a dat ca exemplu situația din Israel din urmă cu 3 luni, când numărul zilnic de infectări cu SARS-CoV-2 era în jur de 10.000 de persoane, iar astăzi sunt mai puțin de 100 de persoane infectate/zi. Erau circa 700 de persoane la terapie intensivă, astăzi sunt aproximativ 200. „Deci campania de vaccinare funcționează și funcționează bine”, a spus ES David Saranga.

De asemenea, diplomatul a afirmat că dacă se compară situația epidemică din România cu cea din alte țări, cea de la noi „este foarte bună”.