Președintele PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, consideră că fondurile de la Uniunea Europeană de care ar urma să beneficieze România prin Planul Național de Redresare și Reziliență sunt folosite de premierul Florin Cîțu ca monedă de schimb pentru câștigarea șefiei PNL. Ioan Stan a spus că pe zi ce trece, Planul Național de Redresare și Reziliență al României se transformă în Planul de Redresare și Reziliență al PNL-ului, acesta fiind probabil și principalul motiv pentru care liberalii au refuzat dezbaterea acestui program în Parlament. „Adică, banii UE acordați țării noastre au devenit moneda de schimb oferită de premierul Cîțu pentru șefia PNL, cumpărând cu dânșii voturile și influența foștilor baroni PDL. Practic, noul PNL al domnului Cîțu se transformă, pas cu pas, în vechiul PDL al domnului Boc, fiind tot mai clar pentru toată lumea că galbenul din sigla PNL-ului devine, încetul cu încetul, portocaliul de tristă amintire din perioada 2008-2012”, a spus precizat Ioan Stan. El a adăugat că la o analiză a modului în care premierul Cîțu împarte banii europeni, se poate observa că din cauza unor mize politice de partid, zone întregi ale României sunt condamnate la subdezvoltare, în timp ce zonele deja dezvoltate ale țării obțin cele mai multe fonduri de la Guvern. Astfel, liderul PSD Suceava a precizat că dacă în zona Ardealului s-au concentrat majoritatea banilor europeni, cei mai mulți bani mergând la Cluj, unde s-a aprobat inclusiv „proiectul fantasmagoric” al metroului, în regiunea Moldovei, care nu prezintă interes pentru disputa politică din PNL, nu s-au alocat la fel de mulți bani prin PNRR. „În această zonă, majoritatea proiectelor depuse de unii dintre cei mai competenți președinți de Consilii Județene din România au fost respinse pe criterii strict politice.

Dacă ne amintim, exact la fel se întâmpla în perioada când domnul Boc era premier și doamna Udrea ministru al Dezvoltării, când proiectele venite de la autoritățile locale erau marcate după culorile partidelor, fiind prioritizate cele „portocalii”, PDL-iste”, a declarat Ioan Stan. El consideră că premierul Florin Cîțu a adoptat deja retorica lui Emil Boc, susținând în mod constant că „nu sunt bani”, „trebuie concediați bugetarii”, „sistemul de pensii nu e sustenabil”, „trebuie crescută vârsta de pensionare” etc.

Stan a mai declarat că social-democrații nu pot accepta astfel de practici, motiv pentru care PSD va face demersuri la Comisia Europeană pentru ca PNRR să nu fie transformat într-o afacere oneroasă de partid în cadrul PNL. „Avem convingerea că Europa nu poate admite ca banii europeni să fie transferați în pușculițe de partid și că autoritățile europene pot discerne între interesele de partid și interesele reale ale țării noastre”, a încheiat Ioan Stan.