Activistul de mediu Daniel Bodnar, aflat încă în recuperare după ce a suferit leziuni foarte grave în accidentul în care a fost implicat în luna ianuarie a acestui an, a revenit pe teren, alături de activistul Sorin Tofan, sesizând poliția, marți după-amiază, despre două transporturi care nu apăreau ca legale în aplicația electronică „Inspectorul pădurii”.

Controalele ulterioare au arătat că existau avize pentru transporturi, însă în unul din cazuri inspectorii de la Inspectoratul de Stat pentru Control în Transportul Rutier au aplicat două amenzi, inclusiv pentru că lemnele depășeau lungimea admisă pentru transport.

Activiștii semnalează că singura aplicație disponibilă publicului nu oferă date corecte și clare.    

 

Un prim caz a fost sesizat marți, în jurul orei 15.15.

Polițiștii rutieri de la Gura Humorului au fost sesizați de Daniel Bodnar, care a precizat că se află pe raza localității Păltinoasa și circulă în spatele unei autoutilitare cu lemn, pe direcția spre Suceava, despre care are suspiciuni cu privire la proveniența lemnului. Polițiștii au oprit vehiculul cu lemn în zona Ciprian Porumbescu, la volan fiind un bărbat în vârstă de 52 de ani, din Stulpicani.     

Polițiștii i-au contactat pe lucrătorii Ocolului Silvic Frasin, care au efectuat verificarea transportului în aplicația SUMAL, reieșind faptul că autoutilitara și semiremorca figurează cu avize valabile.

Polițiștii au sesizat și inspectorii ISCTR Suceava și pe cei din cadrul Gărzii Forestiere Suceava, care s-au deplasat la fața locului.

Primii, cei de la ISCTR, i-au aplicat șoferului o amendă de 6.000 de lei, pentru că a refuzat controlul la cântar privind masa maximă admisă, plus încă 500 de lei pentru că încărcătura depășea lungimea maximă admisă. Cei de la Garda Forestieră Suceava nu au comunicat nereguli.

Al doilea apel la 112 a venit în jur de 16.30, când Daniel Bodnar a sesizat că dinspre orașul Milișăuți, pe DN 2H, spre comuna Grănicești, se deplasează o autoutilitară transportând material lemnos, care nu ar avea documente legale de proveniență. 

Vehicul greu Mercedes Benz a fost interceptat și oprit de polițiștii de la Biroul Rutier Suceava, pe raza satului Iacobești, comuna Grănicești. 

În acest caz, nu s-au găsit nici un fel de nereguli, existând acte pe cantitatea de 32 mc lemn.

 Totodată, s-a procedat la verificarea în aplicația SUMAL, unde în urma analizării imaginilor de la momentul încărcării materialului lemnos în vehicul (locul de livrare) s-a constatat faptul că acestea corespund cu încărcătura existentă în vehicul (la momentul controlului). De asemenea, încărcătura de material lemnos nu depășea limitele înălțimii maxime admise.