Cazul agresiunii asupra activistului de mediu Tiberiu Boșutar și a celor doi cameramani care îl însoțeau a stârnit un val de reacții la nivel național, dar și tot felul de polemici, multe legate de dreptul la proprietate, dreptul de acces într-o pădure care are proprietari și administratori și alte chestiuni de acest gen.

Locul agresiunii asupra celor trei este în apropierea unui drum de acces forestier, unde mașina cu care se deplasau cei trei a fost blocată.

Ajungem acum și la ce spune Legea 171/2010, privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice.

La articolul 9, litera f, constituie contravenții silvice și se sancționează cu amendă de la 2.000 lei la 5.000 lei următoarele fapte: accesul oricărui autovehicul în fondul forestier național, fără acordul scris al proprietarului sau administratorului, cu excepția autovehiculelor din dotarea personalului cu atribuții de control, atunci când personalul se găsește în misiune, a autovehiculelor destinate transportului masei lemnoase din exploatările autorizate, a celor din dotarea administratorilor de fond forestier și a gestionarilor fondurilor de vânătoare, a specialiștilor care elaborează studiile de includere în Catalogul național al pădurilor virgine și cvasivirgine, personalului custozilor și administratorilor ariilor naturale protejate. 

Argumentul legat de faptul că proprietatea privată nu este îngrădită nu stă în picioare, în fondul forestier fiind interzisă orice îngrădire, pentru a nu fi afectată libera circulație a vânatului. Pe drumurile de pe raza ocoalelor silvice sunt permise barierele, doar că în zona Panaci sunt proprietăți care se întretaie și nu s-a putut pune problema de acces oprit cu bariere.

 

·        O contravenție care nu poate justifica în vreun fel ce a urmat

Așadar, mașina de teren nu avea ce căuta în fondul forestier al ocolului silvic privat. Subliniem accentuat că asta nu are legătură cu ce s-a întâmplat ulterior. Agresiunile asupra celor trei și umilirea lui Boșutar nu pot justifica în vreun fel ce a urmat. Dacă ar fi fost de bună-credință, inginerul silvic și cei care au participat la agresiune ar fi putut să sesizeze poliția despre mașina străină, situație în care s-ar fi ajuns la sancționarea lui Boșutar și a celor doi cameramani, cel puțin cu un avertisment scris.

Ce au făcut însă agresorii ulterior este o trecere accelerată de la o contravenție până la urmă banală (amendă pentru acces pe un drum fără acord) la infracțiuni, ba chiar la un șir de infracțiuni.   

Cazul activistului de mediu Tiberiu Boșutar și al celor doi cameramani care au fost încercuiți și sechestrați în pădure, în comuna Panaci, la limita cu Șaru Dornei, se dovedește a fi de o gravitate extremă.

Boșutar a spus chiar el că a fost dezbrăcat la pielea goală și umilit. Așadar, pe lângă agresiunile fizice în sine, în pădure s-a petrecut și un alt gen de agresiune, cel puțin la fel de grav.

”Cei patru inculpați au lovit cu pumnii și picioarele trei persoane vătămate ce realizau un documentar despre tăierile ilegale de arbori din păduri. Una dintre persoanele vătămate a fost supusă unui tratament degradant”, au confirmat și procurorii dorneni.

Totuși, cei patru au fost lăsați în libertate, după 24 de ore de arest, sub control judiciar. Asta în principal pentru faptul că infracțiunile pentru care au fost puși sub acuzare (loviri și purtare abuzivă) au limite de pedeapsă mici, care nu au permis solicitarea unui mandat. Ancheta continuă și este posibilă o extindere a urmăririi penale.  

 

·        ATV-urile nu au ce căuta pe drumuri forestiere pentru care nu există acord 

Acest paragraf din lege, legat de cum se poate intra în fondul forestier cu un autovehicul, este foarte important în mai multe situații. De exemplu, cei care au ATV-uri pe care le închiriază turiștilor ar avea nevoie de acord scris de la proprietarul de pădure sau de la administratorul de ocol, pentru a pătrunde pe un drum forestier. În rare cazuri însă cei care au afaceri cu ATV-uri au astfel de acorduri scrise, astfel că se întâmplă tot mai des ca proprietari de pădure să îi ia la rost pe cei care le intră cu ATV-urile prin pădure, mai făcându-le eventual și pagube. Și în caz de accident pe un astfel de drum, au fost situații când cei care conduceau mașini de teren sau ATV-uri au fost nevoiți să achite și amenzi pentru că au circulat pe un drum privat, fără acordul proprietarului.