Elevul sucevean Dragoș Andrei Sîrghi a obținut recent medalia de bronz la o competiție organizată de Observatorul Astronomic INAF-Brera, Italia.

Conform datelor furnizate de prof. dr. Petru Crăciun, în perioada 6-13 noiembrie 2021, la Piatra Neamț s-a desfășurat „Olimpiada Internațională de Astronomie în format online, IRAO 2021, organizată de Observatorul Astronomic INAF-Brera, Milan, Italy”.

Echipa României a fost formată din 11 elevi (3 elevi la categoria alfa, adică juniori a căror vârstă nu depășește 15 ani, 4 elevi la categoria beta, adică elevi seniori de liceu calificați anul acesta în urma selecției și 4 elevi la categoria gamma, adică elevi de liceu care s-au calificat anul trecut dar nu au putut participa din cauza pandemiei).

Elevii din echipa României au fost coordonați de prof. Grigoruță Oniciuc, de la Colegiul Național ,,Petru Rareș” din Piatra Neamț, și de prof. Stoian Lucian Stoian, de la Colegiul Național ,,Vasile Lucaciu” Baia Mare.

Echipa României a obținut două medalii de aur la categoria juniori, două medalii de argint (una la categoria seniori beta și una la seniori gamma) și 7 medalii de bronz (una la categoria juniori, trei la categoria seniori beta și trei la categoria seniori gamma).

Din județul Suceava, la această olimpiadă a participat Sîrghi Dragoș Andrei, elev în clasa XI-a la Colegiul Național ,,Ștefan cel Mare” din Suceava, pregătit la clasă de profesor Amorăriței Carmen și la Cercul de Astronomie de la Palatul Copiilor Suceava de prof. dr. Crăciun Petru, inspector de fizică din cadrul Inspectoratul Școlar Județean Suceava (IȘJ) Suceava.

În perioada 13-21 noiembrie 2021, elevul Sîrghi Dragoș Andrei participă și la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică care se desfășoară în regim hibrid, la Câmpulung Moldovenesc, IOAA-202-Columbia.